Nakon niza optužbi za loš tretman radnika Bezos donira dvije milijarde dolara u humanitarne svrhe

Bezosu je bogatstvo omogućilo da se upušta i duge poduhvate - pokrenuo je kompaniju za istraživanje svemira Blu oridžin i kupio list Vašington post
2 komentar(a)
Džef Bezos, Foto: Reuters
Džef Bezos, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2018. 17:05h

Osnivač i direkor Amazona Džef Bezos najavio je danas da će dati dvije milijarde dolara za pokretanje fonda koji će pomagati otvaranje predškolskih ustanova u siromašnim kvartovima i davati novac neprofitnim organizacijama za pomaganje porodica koje nemaju kuće.

Bezos, čiji udio u Amazonu vrijedi oko 160 milijardi dolara, rekao je da će se fond zvati “Bezos Day One Fund”.

Portparolka Amazona je rekla da će novac doći direktno od Bezosa, mada nije iznijela puno detalja kako će fond raditi, prenio je Asošiejtid pres.

Direktor Amazona je na Tviteru naveo da će jedan dio fonda novac davati organizacijama i grupama koje pružaju utočište i hranu mladim porodicama bez doma. Drugi dio fonda će pokrenuti besplatne vrtiće u djelovima gradova s niskim prihodima, gdje će "djeca biti mušterije".

Zasad nije poznato kako će izgledati ti vrtići osim što će raditi po Montesori metodi koja se fokusira na učenje uz igru, kao i na individualnost i društveno-emotivni razvoj.

S rastom vrijednosti akcija Amazona, koji je početkom mjeseca premašio hiljadu milijardi dolara tržišne vrijednosti, povećano je i Bezosovo bogatstvo. On je ove godine na Forbsovoj listi premašio osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa i investitora Vorena Bafeta.

Bezosu je bogatstvo omogućilo da se upušta i duge poduhvate - pokrenuo je kompaniju za istraživanje svemira Blu oridžin i kupio list Vašington post.

Bonus video: