TRKA ZA BIJELU KUĆU

Tramp: Bebama migranata ne davati američko državljanstvo

Djeca rođena u SAD od roditelja migranata, čak i onih koji u SAD žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo otkad je 1868. usvojen 14. amandman na Ustav
53 pregleda 4 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2015. 09:17h

Bebama migranata koji u SAD žive ilegalno ne treba dati američko državljanstvo, smatra pretendent za kandidata na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp.

Republikanac Tramp smatra da to, takođe, treba da bude dio imigracionog plana u čijem je centru bezbjednost granice i deportacija miliona ljudi.

Tramp je u sinoćnjoj emisiji na televiziji NBC naširoko objasnio svoju viziju obezbjeđenja američkih granica, a kao jednu od mjera predložio je ukidanje Ustavom zagarantovanog prava na državljanstvo djeci ljudi koji u SAD žive ilegalno, prenijela je agencija AP.

"Oni moraju da odu", istakao je kontroverzni američki milijarder i dodao: "Ono što oni rade jeste da dobiju bebu. I onda iznenada, beba je tu i nigdje ne ide."

Djeca rođena u SAD od roditelja migranata, čak i onih koji u SAD žive ilegalno, automatski dobijaju američko državljanstvo otkad je 1868. usvojen 14. amandman na Ustav.

Šanse za ukidanje tog amandmana o državljanstvu su male, budući da zahtjevaju glasove dvije trećine zastupnika u Kongresu i Predstavničkom domu, kao i podršku parlamenata tri četvrtine američkih saveznih država. Republikanci u Kongresu od 2011. bezuspješno pokušavaju da proguraju predlog zakona o ukidanju tog amandmana.

"Oni su ovdje ilegalno", rekao je Tramp za djecu rođenu u SAD od roditelja koji su ilegalni migranti i dodao: "Ili imate zemlju ili nemate."

Pitanje imigracije je glavna tačka Trampove kampanje pokrenute kad je on u junu najavio svoju kandidaturu i tom prilikom nazvao neke meksičke imigrante koji u SAD borave ilegalno "silovateljima i kriminalcima".

Preporučujemo za Vas