TVRDE DA HOĆE DA ZAŠTITE GRAĐANE

Rusija i Kina uporni u namjeri da se promijeni koncepcija korišćenja intereneta

Od 1. septembra na snagu stupa novi zakon u Rusiji koji će bitno uticati na upravljanje internetom. Prema novom zakonu sve kompanije koje prikupljaju bilo kakve podatke od ruskih građana moraće te podatke da skladište na serverima koji će se fizički nalaziti na prostoru Rusije
6 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2015. 08:59h

Rusija i Kina najavljuju da će ostati ujedinjenje i uporne u namjeri da se promijeni koncepcija korišćenja i upravljanja internetom.

Od 1. septembra na snagu stupa novi zakon u Rusiji koji će bitno uticati na upravljanje internetom.

Prema novom zakonu sve kompanije koje prikupljaju bilo kakve podatke od ruskih građana moraće te podatke da skladište na serverima koji će se fizički nalaziti na prostoru Rusije, prenosi Capital.ba.

To znači da će kompanije kao što su Google, Twitter, Facebook i druge uskoro morati da izgrade servere na prostoru Rusije ako žele i dalje da budu prisustne na ruskom tržištu. Ako to ne učine i nastave da koriste servere koji se nalaze van Rusije, a uglavnom u SAD-u, ruske vlasti će onemogućiti pristup njihovim stranicama i uslugama.

Takođe, novi zakon ruskim vlastima omogućava da pomnije bilježe koje informacije ulaze ili izlaze iz njihove države.

Glavni cilj Kine i Rusije jeste da lokalizuju skladištenje podataka i da izrade druge regulative na nivou svojih država. Cilj je, kako tvrde ruske i kineske vlasti, zaštititi građane od mogućih spoljnih napada.

Bilo kakvim promjenama i centralizaciji oštro se protive SAD i druge zapadne države koje trenutno dominiraju u ovoj sferi.

U suštini, trenutni sukob vodi se oko toga kako će se upravljati internetom.

Rusija i Kina zagovaraju koncept u kome će svaka država diktirati pravila unutar svojih granica, dok zapadne države traže da svuda važe ista pravila a da se ona određuju zajedničkim dogovorom.

Većina sadašnjih pravila i regulativa vezane su za SAD kao mjesto „rođenja“ interneta.

Vlasti SAD i dalje imaju ogromne mogućnosti uticaja na različite sfere upravljanja internetom i očigledno je da se to nekim drugim igračima na geopolitičkoj sceni ne sviđa.

Preporučujemo za Vas