Malezija objavila novu teoriju o MH370

Pronađeni dio je gotovo sigurno sa MH70 i prema podacima koji su dobijeni sa njega utvrđeno je da je avion vjerovatno polako sletio u vodu nakon što je ostao bez goriva
3 komentar(a)
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Malezijski avion MH370, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.08.2015. 18:44h

Novinska agencija malezijske vlade objavila je novu teoriju o tome šta se desilo nestalom avionu avionu MH370 nakon udara, prenose strani mediji.

Satelitski stručnjak Zaim Reda Abdul Rahman, koji je pomogao da satelit Velike Britanije analizira podatke ubrzo nakon što je avion nestao u martu prošle godine, navodi da je MH370 vjerovatno sletio na vodu, plutao neko vrijeme po površini i na kraju potonuo i to uglavnom u jednom dijelu.

Njegova izjava je u skladu sa mišljenjem drugih stručnjaka o sudbini aviona čiji su dkelovi pronađeni u julu na ostrvu blizu Madagaskara.

Pronađeni dio je gotovo sigurno sa MH70 i prema podacima koji su dobijeni sa njega utvrđeno je da je avion vjerovatno polako sletio u vodu nakon što je ostao bez goriva.

Zbog toga se navodi da, pošto dio nije uništen, eksperti iz toga zaključuju da im je ostalo malo energije i da su zbog toga namjerno sletjeli.

Rahman je došao do istog zaključka.

"Pronađeni dio aviona je samo malo oštećen. Zbog njegovog izgleda je vjerovatno da nije silom odvaljen sa ostatka aviona. Djeluje kao da je lepo otpao“, navodi Rahman.

Kako navodi, da je MH370 pao uz veliki udar, mali djelovi krhotine bi plutali u moru odmah nakon toga.

"Prema tome, pronađeni dio ne bi u tom slučaju bio u jednom dijelu, vidjeli bismo samo sitne djeliće“, dodaje on.

Malezijski avion je nestao poslije polijetanja iz Kuala Lumpura na putu za Peking 8. marta 2014. godine, a u njemu je bilo 239 ljudi.

Dio krila pronađen krajem jula ubrzo je poslat u Francusku na dalja ispitivanja. Tamo je potvrđeno da pronađeni dio pripada Boingu 777, istog tipa aviona koji je bio i MH370.

Poslije dijela krila, nedaleko od ostrva Reinion početkom avgusta pronađeni su jastučići za sjedišta i prozorska okna za koje se vjeruje da pripadaju nestalom avionu na letu MH370.

Na francuskom ostrvu Reinionu u Indijskom okeanu u ponedjeljak počela je potraga za još djelova.

B92.net

Bonus video: