Južna Koreja jača bezbjednost na granici sa Sjeverom

Tenzije između dvije zemlje su uvijek povećane u ovom periodu godine kada se održavaju zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra provokacijom i pripremom za invaziju zemlje
83 pregleda 0 komentar(a)
Prelazak granice Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Beta-AP
Prelazak granice Sjeverna i Južna Koreja, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.08.2015. 09:12h

Vlasti Južne Koreje pojačale su danas bezbjednost na granici sa sjevernim susjedom u znak obnovljene vojne napetosti između dvije zemlje, poslije eksplozije nagaznih mina u demilitarizovanoj zoni granice, saopšteno je u Seulu.

Južna Koreja optužila je vojnike Sjeverne Koreje da su krišom prešli granicu i postavili nagazne mine.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su tri nagazne mine eksplodirale prošle nedjelje i dodalo da su u eksploziji teško povrijeđena dva vojnika, od kojih su jednom amputirane obje noge.

Južna Koreja je u znak odmazde naredila nastavak ratne propagande, odnosno ponovno postavljanje zvučnika na granici, prvi put poslije 11 godina.

Sa zvučnika se emituju poruke koje osuđuju provokacije Sjeverne Koreje i veliča demokratija. Kada je Južna Koreja posljednji put 2010. godine zaprijetila da će uključiti zvučnike, Pjongjang je zaprijetio da će baciti bombe na te zvučnike.

Tenzije između dvije zemlje su uvijek povećane u ovom periodu godine kada se održavaju zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje Pjongjang smatra provokacijom i pripremom za invaziju zemlje.

Bonus video: