DŽAMAL KAŠOGI JE NESTAO 2. OKTOBRA

London, Pariz i Berlin traže istragu povodom nestanka saudijskog novinara

Odbrana slobode izražavanja, slobode medija i bezbjednost novinara ključni su prioriteti za Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku
1 komentar(a)
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Džamal Kašogi, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2019. 01:38h

London, Pariz i Berlin zatražili su danas od saudijskih vlasti da sprovedu "vjerodostojnu istragu" o nestanku saudijskog novinara Džamala Kašogija kojem se 2. oktobra gubi svaki trag kad je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu.

"Odbrana slobode izražavanja, slobode medija i bezbjednost novinara ključni su prioriteti za Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku", navodi se u zajedničkom saopštenju šefova diplomatija tri zemlje, Hajko Masa, Džeremija Hanta i Žan-Iva Le Driana. 

Ministri su naveli da treba da se rasvijetli slučaj nestanka Kašogija "vjerodostojnom istragom" kojom treba da se otkriju odgovorni.

Džamal Kašogi nije viđen od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra da uzme dokumente potrebne za vjenčanje. Turska policija i brojni mediji vjeruju da je ubijen u konzulatu. 

Novinar (59) je prošle godine otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti među kojima i vojnu intervenciju u Jemenu.