BAJDEN NAJAVIO

Amerika izdvaja pola milijarde dolara za ukrajinsku vojsku

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pajet izjavio je ranije da su SAD već pružile Ukrajini pomoć u oblasti bezbjednosti, u vrijednosti 240 miliona dolara
1 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2015. 16:37h

Ukrajina će dobiti dodatnih pola milijarde dolara od američkih vlasti za finansiranje obuke ukrajinske vojske, najavio je potpredsjednik SAD Džozef Bajden, u pismu šefu Komiteta za spoljne poslove Vrhovne Rade Ane Gopko, saopštila je pres-služba parlamenta.

Prema Bajdenovim riječima, pola milijarde dolara će biti usmjereno na programe obuke Nacionalne garde i Oružanih snaga Ukrajine na poligonu u Javorovu, u Lavovskoj oblasti. Potpredsjednik SAD je potvrdio spremnost američkih vlasti da odobre isplatu dvije dodatne milijarde dolara kredita, koji je dogovoren još u aprilu, prenosi Sputnjik.

Američki ambasador u Ukrajini Džefri Pajet izjavio je ranije da su SAD već pružile Ukrajini pomoć u oblasti bezbjednosti, u vrijednosti 240 miliona dolara.

Podsjećanja radi, ukrajinske vlasti su aprila prošle godine započele vojnu operaciju na istoku Ukrajine, protiv pobunjenika, koji su se pobunili nakon državnog prevrata. Prema podacima UN, u tom sukobu do sada je poginulo više od 6.200 ljudi.