Obama: Afrika mora stvoriti radna mjesta za sljedeću generaciju

Obama je pozvao afričke lidere da svoje zemlje učine atraktivnijim za strane investicije smanjenjem korupcije, pobljšanjem demokratskih sloboda, poštovanjem ljudskih prava i spremnošću da mirno odu s funkcije kada im istekne mandat
83 pregleda 0 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2015. 14:38h

Američki predsjednik Barak Obama na završetku posjete Africi poručio je danas liderima s tog kontinenta da na prvo mjesto stave stvaranje radnih mjesta i mogućnosti za sljedeću generaciju mladih ili će žrtvovati ekonomske potencijale daljom nestabilnošču i neredom.

Obama je u govoru iz sjedišta Afričke unije u Adis Abebi rekao da je "hitan zadatak" stvaranja radnih mjesta za populaciju koja će se udvostručiti na dvije milijarde u narednim decenijima "ogroman poduhvat", ali da se to može ostvariti uz pomoć SAD.

"Afrika treba da stvori milione radnih mjesta više nego sada", rekao je Obama u poruci afričkom kontinentu i dodao da predstojeći bum u rastu afričkog stanovništva može donijeti ogromne mogućnosti za taj kontinent.

Odluke donese danas "uobličiće putanju Afrike, i prema tome svijeta, u dolazećim decenijama", rekao je Obama koji je kao prvi aktuelni predsjednik SAD govorio u sjedištu Afričke unije.

Obama je pozvao afričke lidere da svoje zemlje učine atraktivnijim za strane investicije smanjenjem korupcije, pobljšanjem demokratskih sloboda, poštovanjem ljudskih prava i spremnošću da mirno odu s funkcije kada im istekne mandat.

Američki predsjenik, koji je prešao polovinu drugog mandata, rekao je da ne razumije fenomen lidera koji odbijaju da se povuku kada im istekne mandat. Obama se time osvrnuo na predsjednika Burundija koji je osvojio treći mandat na izborima iako je ustavno ograničen na dva.

"Ima mnogo toga što želim da uradim da se nastavi kretanje Amerike napred, ali je zakon zakon i niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik", rekao je Obama.

On je dodao da misli da bi mogao da pobijedi i treći put, ali i da se raduje opuštenijem životu kada izađe iz Bijele kuće.

"Poenta je, ne razumijem zašto ljudi žele da ostanu toliko dugo, posebno kada imaju puno novca", rekao je Obama.

Predsjednik SAD je pozvao Afričku uniju da pomogne da se osigura da se afrički lideri drže ograničenje i poštuju svoje ustave.

Obama je obećao nastavak pomoći SAD u obuci i podršci borbi protiv terorizma u Africi gdje su aktivne Al Kaida, Islamska država, Al Šabab i Boko haram. On je rekao da svijet mora više pomoći i najavio da će na Generalnoj skupštini UN biti domaćin samita za obezbjeđivanje dodatne podrške mirovnim trupama, uključujući u Africi.

Prethodno danas, posljednjeg dana posjete Africi, Obama je u Adis Abebi podvukao napore svoje adminsitracije u borbi protiv gladi u svijetu obilaskom postrojenja za preradu hrane.

Predsjednik SAD je obišao postrojenje Fafa fudsa (Faffa Foods) koje učestvuje u američkom programu "Nahrani budućnost" (Feed the Future). Ta inicijativa treba da pomogne malim poljoprivrednicima u 19 zemalja, među kojima su Etiopija i još 11 afričkih država, da prošire proizvodnju.

Obama je rekao da "veliki procent" Afrikanca koji zarađuju od poljoprivrede može povećati svoje prinose s malo intervencija. Zavrnutih rukava američki predsjednik je u razgovoru s poljoprivrednicima rekao da "Nahrani budućnost" pravi "razliku na veoma konkretne načine".

Govorom u sjedištu Afričke unije Obama završava petodnevnu posjetu Africi u kojoj je prvo bio u Keniji, gdje je rođen njegov otac. Tamo se sastao i rođacima s očeve strane, među kojima su njegove sestra i baka.

Bonus video: