Kako stvoriti zonu bez Islamske države: Uskoro plan SAD i Turske

SAD već dugo odbijaju zahtjeve Turske za uvođenje zone zabrane letjenja kako bi se spriječila sirijska vlada da koristi vazdušne snage, jer bi se time američke snage više uplele u građanski rat u Siriji
1 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2015. 15:54h

SAD i Turska završavaju plan za vojnu kampanju kako bi se teroristička organizacija Islamska država otjerala iz dijela sirijske teritorije uz granicu s Turskom, što bi Ankaru dodatno umiješalo u sukob u Siriji, ali i omogućilo sukob s kurdskim snagama koje podržava Vašington.

Američki zvaničnik rekao je danas da bi stvaranje "zone bez Islamske države" omogućilo veću bezbjednost i stabilnost u oblasti uz tursko-sirijsku granicu.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da zajednička vojna operacija s Turskom ne uključuje uvođenje zone zabrane letjenja.

SAD već dugo odbijaju zahtjeve Turske za uvođenje zone zabrane letjenja kako bi se spriječila sirijska vlada da koristi vazdušne snage, jer bi se time američke snage više uplele u građanski rat u Siriji.

Rasprave o zajedničkim operacijama poklopile su se s promjenom taktičkog pristupa Turske Islamskoj dršavi, pošto je Ankara prošle nedjelje počela da korisiti vazdušne snage za napade u Siriji.

Prethodno je Turska dozvolila SAD da koriste vojnu bazu Indžirlik za vazdušne napade u Siriji i Iraku.

Turska je juče zatražila sastanak NATO za raspravu o prijetnjama po svoju bezbjednost kao i o vazdušnim udarima.

Turska vojna kampanja za protjerivanje Islamske države iz oblasti uz granicu vjerovatno će zakomplikovati situaciju u terenu.

Kurdski borci u Siriji kontrolišu veći dio granice s Turskom duge 910 kilometara i upozorili su Ankaru da vojno ne interveniše na sjeveru Sirije.

U više prekograničlnih napada od petka, Turska je pored pripadnika Islamske države napala i kurdske snage koje se bore protiv ekstremista u Siriji i Iraku.

Sirijski Kurdi su jedna od najsažnijih grupa koja se bori na terenu s Islamskim državom, a dobijaju pomoć vazdušnih snaga SAD. Ankara, međutim, strahuje da bi kurdske snage mogle oživjeti pobunu Kurda u Turskoj u borbi za nezavisnu državu.

Glavna kurdska organizacija u Siriji YPG (Narodne zaštitne jedinice) u savezu je s Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja u Turskoj više decenija vodi pobunu , a ima baze i u sjevernom delu Iraka.

Zasad nije poznato kako će biti uspostavljena zona bez Islamske države na tursko-sirijskoj granici, budući da je premijer Ahmet Davutoglu rekao da Turska i SAD ne planiraju slanje kopnenih trupa u Siriju, već da žele da umjerene sirijske opozicione snage zamijene ekstremiste u toj oblasti.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu dodatno je danas zakomplikovao situaciju navodeći da nema razlike između Islamske države i PKK.

"Ne možete reći da je PKK bolja zato što se bori protiv Islamske države", rekao je Čavušoglu, dodajući da se PKK bori protiv Islamske države "za moć, ne za mir, niti za stabilnost".

Jedan turski zvaničnik rekao je da Ankara i Vašington razmatraju "obrazovanje de fakto bezbjedne zone" koja će omogućiti povratak sirijskih izbeglica iz Turske. On je dodao da je Turska spremna da obezbijedi svu neophodnu pomoć uključujući "vazdušnu podršku".

Bonus video: