"Kozbijeve žrtve" na naslovnoj strani

Upečatljiva naslovna strana prikazuje žene od svojih 20-ih do 80-ih godina, među kojima su i supermodeli Beverli Džonson i Dženis Dikinson, zatim konobarice i novinarke
0 komentar(a)
Njujork magazin, Bil Kozbi, Foto: Twitter
Njujork magazin, Bil Kozbi, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.07.2015. 15:14h

New York Magazine je fotografisao i intervjuisao trideset pet žena koje su optužile američkog televizijskog komičara Bila Kozbija za seksualno zlostavljanje i silovanje.

Upečatljiva naslovna strana prikazuje žene od svojih 20-ih do 80-ih godina, među kojima su i supermodeli Beverli Džonson i Dženis Dikinson, zatim konobarice i novinarke. Kako navodi magazin, one su pričale o zlostavljanju koje su doživjele, ali i o kulturi i okruženju koji nisu imali sluha za to što im se desilo.

Kozbi negira da je uradio bilo šta loše, i još uvijek nije osuđen ni za jedan zločin.

Barbara Bouman je ispričala magazinu da se, zbog svega što joj se desilo, osjećala kao zatvorenik. "Osjećala sam se kao da sam bila kidnapovana, kao da sam na nečijem nišanu", kaže Bouman.

"Mogla sam da izađem na bilo koju ulicu na Menhetnu i da viknem: Silovao me je i drogirao Bil Kozbi! Ali ko bi mi, dođavola, povjerovao? Niko, niko", dodala je.

Lili Bernar, glumica koja se pojavila u Kozbi šou, rekla je za časopis: "Ranih 1990-ih, u mojim srednjim dvadesetim, Bil Kozbi mi je bio mentor. Imao je moje potpuno povjerenje, a onda me je drogirao bez mog znanja... Silovao me je. Ne bih ga nazvala ludim... Znam da je veoma dobro kontrolisao svoje ponašanje."

Luiz Moric koja tvrdi da ju je Kozbi zlostavljao 1971. godine, rekla je: "Osjećala sam se posramljeno. Bilo me je sramota sebe".

Više sličnih priča preneseno je u onlajn izdanju magazina, a stavljeno je i šest video intervjua, bili su "okačeni" portreti žena i grupne fotografije. Poslije izvijesnog vremena, u ponedjeljak ujutro, sajt ovog magazina je "pao".

Magazin je, kako prenosi BBC, konstatovao da grupa žena koja optužuje Kozbija može da posluži kao duga studija, koja može da pokaže kako se žena, kao pojedinac, sama, suočava sa traumama kroz decenije, ali istovremeno i kako se kultura u cjelini uhvatila u koštac sa tim problemom, kroz isti taj period.

Što se Kozbijevog slučaja tiče, mnoge optužbe datiraju iz sedamdesetih i osamdesetih godina, i predaleko su u očima zakona.

U pojedinim američkim državama postoji ograničenje koje se tiče zastarevanja krivičnog djela silovanja. To vrijeme zavisi od države do države.

Kozbi je u jednom pravnom dokumentu priznao da je najmanje jednoj ženi dao jak sedativ kako bi imao seks s njom.

Bonus video: