"Akcija Turske mijenja ravnotežu, cio svijet toga treba da bude svjestan"

"Nećemo da uputimo kopnene jedinice na sirijsku teritoriju, ali ne želimo Islamsku državu blizu turske granice"
12 komentar(a)
Turska avion, Indžirlik, Foto: Reuters
Turska avion, Indžirlik, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2015. 11:56h

Vazdušni napadi, koje je pokrenula Turska protiv Islamske države i pobunjenike iz Radničke partije Kurdistana (PKK) mogu da "promijene ravnotežu" u Siriji i Iraku, ocijenio je danas u Istanbulu turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Prisustvo Turske, koja može efikasno da koristi silu, može da promijeni ravnotežu u Siriji, Iraku i cijelom regionu. Cio svijet treba da bude toga svjestan", rekao je Davutoglu.

U dugom razgovoru s turskim medijima, Davutoglu je rekao da Turska nema namjeru da u Siriju uputi kopnene jedinice.

"Nećemo da uputimo kopnene jedinice na sirijsku teritoriju, ali ne želimo Islamsku državu blizu turske granice", dodao je turski premijer.

Davutoglu je opravdao tursku ofanzivu samoubilačkim napadom u Suruču gdje su 32 osobe poginule prošle nedjelje kao i smrću jednog turskog vojnika.

Turski premijer je odbio da iznese detalje o dogovoru sa SAD i korišćenju vojne baze Indžirlik za vazdušne napade međunarodne koalicije koju predvode Amerikanci.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u petak da je njegova zemlja pristala da SAD koriste njenu vazduhoplovnu bazu Indžirlik za vojne operacije protiv džihadista.

Erdogan nije iznio detalje sporazuma koje je on, prema riječima američkih i turskih zvaničnika, postigao u telefonskom razgovoru s predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Bombardovanje položaja Islamske države je krupna taktička promjena u djelovanju Turske, koja je dugo bila neodlučna u pogledu pridruživanja međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ekstremista.

Stoltenberg: Turskoj ne treba pomoć

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, uoči sastanka Savjeta NATO sjutra u Briselu na zahtjev Turske, da je ta država dovoljno vojno jaka i da joj nije neophodna strana vojna pomoć.

"Turska ima veoma snažnu vojsku i bezbjednosne snage", rekao je Stoltenberg u Oslu i dodao da Turska nije uputila zahtjev za vojnu podršku NATO.

NATO je u nedjelju saopštio da će u utorak biti održan sastanak 28 ambasadora Alijanse na zahtjev Turske koja je zatražila konsultacije "zbog teškog stanja poslije gnusnih terorističkih napada posljednjih dana".

Stoltenberg je podsjetio da se od 2013. godine na jugoistoku Turske nalazi raketni sistem "patriot" NATO-a kako bi pomogao u protivvazdušnoj odbrani zemlje.

Generalni sekretar Alijanse je pozdravio tursku ofanzivu protiv položaja Islamske države u Siriji i Radničke partije Kurdistana (PKK) u Iraku.

"Ne gađamo sirijske Kurde"

Vojna ofanziva turske vojske u Iraku i Siriji ne uključuje sirijske Kurde, saopšteno je danas u Ankari posle vijesti da je Turska bombardovala jedno selo pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije.

"Operacija koja je u toku ima za cilj neutralisanje prijetnji upućenoj turskoj nacionalnoj bezbjednosti. Kurdska Jedinica narodne odbrane (YPG) nije meta naših vojnih operacija", izjavio je Frans presu neimenovani visoki truski zvaničnik.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da su turski tenkovi bombardovali jedno selo na sjeveru Sirije, koje drže kurdske snage i dodala da su četiri osobe povrijeđene u tom npadu.

Bonus video: