Ekstremizam prijeti palestinskoj drzavnosti, bezbjednosti Izraela

"Sada je vrijeme da se djeluje odlučno kako bi se preokrenula rastuća percepcija da je dvodržavno rešenje na aparatima za održavanje života, da polako umire od hiljadu rezova", rekao je Mladenov
0 komentar(a)
Palestina, Foto: Shutterstock
Palestina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.07.2015. 09:23h

Porast nasilnog ekstremizma i terorizma na Bliskom istoku predstavlja veliku opasnost za aspiracije ka palestinskoj državnosti, ali isto tako i bezbjednosti Izraela, upozorio je bliskoistočni izaslanik UN Nikolaj Mladenov.

On je sinoć obavijestio Savjet bezbjednosti UN da "blijedi" podrška palestinskoj državi, koja bi miroljubivo koegzistirala s Izraelom. Rešenju o dvije države prijeti izraelska okupacija palestinske teritorije i širenje jevrejskih naselja na njoj, uz nasilje, bezbjednosne probleme i nedostatak palestinskog jedinstva, dodao je Mladenov.

Izrael i Palestinci su sada dalje nego ikada od postizanja tog rešenja, ocijenio je on.

"Sada je vrijeme da se djeluje odlučno kako bi se preokrenula rastuća percepcija da je dvodržavno rešenje na aparatima za održavanje života, da polako umire od hiljadu rezova", rekao je Mladenov, kako prenosi Asošijeted pres.

Specijalni UN koordinator za bliskoistočni mirovni proces apelovao je na međunarodnu zajednicu da radi s Izraelcima i Palestincima kako bi se vratili "pregovorima na osnovi dogovorenog okvira i odgovarajućeg roka."

Mladenov je pomenuo da predlog koji je podržala Evropska unija o osnivanju međunarodne grupe za podršku može da doprinese da se ožive napori za stvaranje uslova za obnovu pregovora. Ona će uključiti arapske i druge nacije.

Izraelski ambasador u UN Ron Prosor rekao je da 10 godina od povlačenja Izraela iz Pojasa Gaze, ta teritorija postala utočište za teroriste. On ja naglasio da Hamas koji vlada Gazom i dalje odbija da prizna Izrael, prihvati ranije mirovne sporazume i odbaci nasilje kao uslove za trajni mir.

Palestinski ambasador Rijad Mansur osudio je Izrael da blokira mirovne napore i apelovao na Savjet bezbjednosti da ponovo potvrdi parametre za mir.

"Osnove za mir moraju biti čvrsto ustanovljene prije nego što ova mogućnost izgubi za nas i dvodržavno rešenje bude potisnuto u arhive istorije", rekao je on.

Bonus video: