Afroamerikanka izvršila samoubistvo u zatvoru

Porodica je dovela u pitanje prvi zaključak da je ona počinila samoubistvo, navodeći da je bila srećna što je počela da radi na novom poslu i da nije imala razloga da digne ruku na sebe
111 pregleda 2 komentar(a)
Sandra Blend, Foto: Beta/AP
Sandra Blend, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2015. 06:27h

Američko tužilaštvo saopštilo je da je 28-godišnja Sandra Blend, čija je smrt u zatvoru izazvala velike kontroverze, izvršila samoubistvo, što je potvrdila obdukcija.

Blend je pronađena obješena u zatvorskoj ćeliji 13. jula, tri dana nakon hapšenja zbog manjeg saobraćajnog prekršaja, a njena porodica je sumnjala da je ona izvršila samoubistvo.

Porodica je dovela u pitanje prvi zaključak da je ona počinila samoubistvo, navodeći da je bila srećna što je počela da radi na novom poslu i da nije imala razloga da digne ruku na sebe.

Porodica Blendove zatražila je pokretanje savezne istrage, a naložena je nezavisna autopsija, prenio je AFP.

Policajac Brajan Ensinija, koji ju je uhapsio, suspendovan je zbog kršenja policijske procedure prilikom hapšenja.

U SAD se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga bezbjednosti prema Afroamerikancima, kao i o preterano agresivnim akcijama policije.

Na hiljade demonstranata izašlo je u aprilu na ulice Baltimora zahtjevajući odgovore u slučaju Fredija Greja, mladog Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Grejova smrt upoređena je sa ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca, koje su počinili policajci bijelci u Njujorku i Fergusonu.

Video koji je u utorak objavila Služba za javnu bezbjednost Teksasa pokazuje kako policajac zaustavlja Blendovu zbog propusta da signalizuje da će preći u drugu kolovoznu traku.

Razgovor prelazi u žustru svađu zbog njenog odbijanja da ugasi cigaretu i pokušaja policajca da je na silu izvuče iz kola.

Policajac je zatim u nju uperio omamljivač, poručivši joj da će je "zapaliti".

U jednom trenutku, ona viče da će joj policajac slomiti ručne zlobove i da joj je udario glavu o zemlju.

Blendova je potom odvedena u zatvor oko 60 kilometara sjeverozapadno od Hjustona, gdje je pronađena mrtva tri dana kasnije u ćeliji, a njena smrt je proglašena za samoubistvo.

Bonus video: