POSLJEDNJI PUT SE JAVILI 12. JULA

Španski novinari nestali u Siriji

"Za sada možemo da govorimo samo o nestanku", rekla je Elsa Gonzales za špansku javnu televiziju TVE 24 časa, i dodala da nemaju vijesti o trojici novinara od 12. jula
2 komentar(a)
španski novinari, Foto: Twitter.com
španski novinari, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 14.02.2019. 09:36h

Trojica španskih novinara vodi se kao nestalo u Siriji, u oblasti Alepa, od prije desetak dana, rekla je predsjednica Saveza španskih novinarskih udruženja. 

"Za sada možemo da govorimo samo o nestanku", rekla je Elsa Gonzales za špansku javnu televiziju TVE 24 časa, i dodala da nemaju vijesti o trojici novinara od 12. jula. 

Trojica nezavisnih novinara, Antonio Pampliega, Hoze Manuel Lopez i Anhel Sastre, stigli su oko 10. jula u Siriju i posljednji put su se javili 12. jula. Ne zna se da li su bili zajedno, ni za koje medije su radili. 

Antonio Pampliega je do 2013. pisao za agenciju Frans pres iz Sirije, Hoze Manuel Lopez učestvovao je u foto izvještavanju agencije Frans pres sa više ratišta, uključujući i sukobe u Siriji do 2013. godine, navodi Frans pres. 

Predsjednica španskog udruženja novinara rekla je da se u oblasti Alepa, gdje su novinari nestali, vode intenzivne borbe i da zato ima razloga za brigu. 

Alep, drugi po veličini gad u Siriji podijeljen je od sredine 2012. između pobunjenika i pristalica vladinih snaga. 

Rat u Siriji počeo  je u martu 2011. mirnim demonstracijama koje su prerasle u pobunu. Sada se u Siriji sukobljavaju pripadnici vladinih snaga, pobunjenici, Kurdi i ekstremisti.

U Alepu je danas ubijeno najmanje 18 civila, a desetine su povrijeđene raketom zemlja-zemlja koju su ispalile sirijske snage, javila je jedna nevladina organizacija.