Kina - spasilac ili novi imperijalista Afrike?

Američki profesor Visoke škole za novinarstvo u Njujorku Kolimbijskog univerziteta, Hauard Frenč, pokušao je u svojoj knjizi "Drugi konitnent Kine: Kako milion emigranata diže novo carstvo u Africi", da sagleda obje strane kineskog uticaja na ovaj najsiromašniji kontintiet
2 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.07.2015. 18:39h

Pogled na kinesko prisustvo u Africi je bipolaran, jedni Kinu smatraju spasiocem afričkog kontinenta, dok drugi njeno prisustvo vide kao novi oblik imperijalizma.

Američki profesor Visoke škole za novinarstvo u Njujorku Kolimbijskog univerziteta, Hauard Frenč, pokušao je u svojoj knjizi "Drugi konitnent Kine: Kako milion emigranata diže novo carstvo u Africi", da sagleda obje strane kineskog uticaja na ovaj najsiromašniji kontintiet.

On, prije svega, pobija mit prema kojem je uticaj Kine u Africi rezultat planske strategije kineske države.

Frenč tvrdi da je milionska migracija kineskih radnika u Afriku spontana i da je posljedica prije svega ogromnih infrastrukturnih kineskih projekata, kao i istraživanja i eksploatacije rudnih resursa, prenosi sajt Afrizap.

Još jedan od manje poznatih faktora ogromne kineske migracije je uticaj Kine u afričkom poljoprivrednom sektoru.

Prema podacima organizacije "Gro Intelidžens", 70 odsto neobrađenog plodnog tla u svijetu nalazi se u Africi, čega su kineski investitori itekako svjesni.

Kinezi su poslednjih nekoliko godina kupili preko 12 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Africi na kome uzgajaju susam, pšenicu i kukuruz, namenjene kineskom tržištu.

Procjenjuje se da trgovinska razmjena Kine i Afrike dostiže 200 miljardi dolara, i da će se njen obim narednih godina povećavati.

Međutim, pojedini afrički lideri ne skrivaju nezadovoljstvo zbog kineskih aktivnosti na kontinentu.

Bivši guverner Centralne banke Nigerije, emir Sanusi II, upoređuje aktivnosti Kine u Africi sa novom formom impereijalizma.

Kina je, s druge strane, svjesna sve veće zabrinusti u tom pogledu i pokušava da razuveri svet u takvu mogućnost.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji nedavno je, u obraćanju afričkim liderima, poručio da "Kina ni u kom pogledu ne slijedi put zapadnih kolonizatora".

Kina i Afrika imaju kompleksnu istoriju koja ne može da se uprosti ili generalizuje, što se često čini.

Svaka zemlja ima svoje specifičnosti a svaki kinesko-afrički projekat ima dobrih strana, ali ili slabosti, zaključuje američki profesor Frenć.

Bonus video: