Desničar i ljevičar u trci za predsjednika Brazila: Bolsonaro i Hadad pozivaju na prestanak nasilja

Predsjednička trka pokazala je duboku podijeljenost brazilskog društva koju odražavaju oprečne vizije budućnosti kandidata desnice Žaira Bolsonara i ljevičara Fernanda Hadada
66 pregleda 0 komentar(a)
Žair Bolsonaro, Fernando Hadad, Foto: Reuters
Žair Bolsonaro, Fernando Hadad, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.10.2018. 19:47h

Dva kandidata koja će učestvovati u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu pozvala su na okončanje politički motivisanog nasilja koje je postalo glavna tema kampanje.

U nedjelji koja je prethodila prvom krugu izbora 7. oktobra prijavljeni su brojni slučajevi nasilja koje od tada ne jenjava. Drugi krug zakazan je za 28. oktobar.

Predsjednička trka pokazala je duboku podijeljenost brazilskog društva koju odražavaju oprečne vizije budućnosti kandidata desnice Žaira Bolsonara i ljevičara Fernanda Hadada.

Bolsonaro je bivši kapetan vojske koji pozitivno govori o periodu vojne diktature u Brazilu (1964-1985) i obećava nasilan obračun s narko kartelima i kriminalom.

Njegov protivkandidat Hadad bivši je gradonačelnik Sao Paula koji obećava povratak vlade ljevičarskim politikama njegove Radničke partije, vladajuće od 2003. do 2016. godine.

U većini nasilnih incidenata učestvovale su Bolsonarove pristalice, a i on sam je izboden nožem 6. septembra usred kampanje, poslije čega je 23 dana zadržan u bolnici.

Bolsonaro je sinoć na Tviteru naveo da ne želi glas "nikoga ko vrši nasilje nad onima" koji nisu glasali za njega.

On je to izjavio pošto su ga pristalice Radničke partije više dana kritikovale da je slijep za napade svojih sljedbenika.

Na okončanje brutalnosti pozvao je i Hadad, rekavši da dvije strane moraju zajedno da se suprotstave nasilju.

"Ova eskalacija nasilja mora da prestane", naveo je sinoć Hadad na Tviteru.

Nevladina organizacija "Publika" koja se bavi istraživačkim novinarstvom zabilježila je od početka oktobra 50 fizičkih napada Bolsonarovih pristalica i šest takvih napada na njih. Do tih incidenata dolazilo je širom zemlje, a oni su uključivali prebijanja i ubode nožem, ali i ubistva.

Jedan od najekstremnijih slučajeva desio se u gradu Salvadoru, gdje je instruktor borilačke vještine kapuere i pristalica Radničke partije na smrt izboden nožem tokom diskusije s biračem Bolsonara. Napadač je priznao da je ubistvo bilo politički motivisano, navela je policija.

U istom gradu uhapšen je i univerzitetski profesor pošto je navodno autom pregazio prodavca majica s Bolsonarovim likom.

Bonus video: