Sirijska vlada pozdravila dogovor o Idlibu: Nastavićemo rat protiv terorizma

Navedeno je da Sirija pozdravlja svaku inicijativu koja vodi ka smanjenju krvoprolića
0 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2018. 19:00h

Sirija je danas pozdravila rusko-turski dogovor o demilitarizovanoj zoni u pobunjeničkoj provinciji Idlib ali i obećala nastavak borbe protiv "terorizma", bilo kroz vojnu akciju bilo kroz sporazume o pomirenju s pobunjenicima.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da je sporazum postignut poslije "intenzivnih konsultacija" Moskve i Damaska.

Rusija od 2015. interveniše u Siriji na strani vlade predsjednika Bašara al-Asada i preokrenula je rat u njegovu korist.

Navedeno je da Sirija pozdravlja svaku inicijativu koja vodi ka smanjenju krvoprolića, ali je i ponovljena namjera da se i dalje bori protiv terorizma.

"Ponavljamo da će Sirija nastaviti svoj rat protiv terorizma dok ne oslobodi svaki pedalj sirijske teritorije, bilo putem vojnih operacija bilo pomirenjem", navedeno je u saopštenju.

Sporazum postignut juče pozdravili su i pobunjenici i opozicija, koji su naveli da je time poboljšan njihov položaj poslije niza poraza u drugim djelovima Sirije.

"Sporazum će oživjeti revolucionarni duh", rekao je Ala Moadamani, borac koji se 2016. u okviru dogovora o evakuaciji preselio iz predgrađa Damaska u Idlib.

Zemlje širom svijeta su takođe pozdravile sporazum jer je njim, za sada, spriječena ofanziva sirijske vojske na Idlib.

Ipak, ostaje pitanje kako će sporazum, koji predviđa razoružanje pobunjenika među kojima su i neki od najradikalnijih boraca iz cijelog sveta, biti primijenjen, a postoji i strah da bi primirje moglo propasti.

Idlib je posljednja pobunjenička provincija u Siriji, iako se strane trupe i njihovi lokalni saradnici nalaze u obližnjim područjima i na istoku zemlje.

De Mistura: Spriječena velika ofanziva na Idlib

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura rekao je danas da je velika ofanziva sirijske vojske na pobunjeničku provinciju Idlib spriječena sporazumom Rusije i Turske i da je to "veoma dobra vijest".

Mistura je pred Savjetom bezbjednosti rekao da se UN nadaju da će sporazum biti "brzo primijenjen" uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i "davanje prednosti dijalogu u odnosu na eskalaciju".

"Uz deeskalaciju u Idlibu nema razloga da se u političkom procesu ne ostvari brzi napredak", rekao je on.

Prema njegovim riječima, postoji saglasnost o slanju 50-očlanih delegacija sirijske vlade i opozicije u komitet koji bi trebalo da napravi nacrt novog ustava zemlje, ali ne i o delegaciji koju su okupile UN i u kojoj se nalaze sirijski eksperti, predstavnici civilnog društva, plemenski lideri, žene i drugi.

Bonus video: