"Nikad više diktatura": Protesti širom Brazila protiv Bolsonara

Bolsonaro je razbesnio brojne građane Brazila time što je podržao diktaturu od 1964. do 1985. godine i komentarisao negativno homoseksualce, žene i crnce
66 pregleda 0 komentar(a)
Brazil protest, Foto: Reuters
Brazil protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2018. 09:09h

Hiljade građana Brazila izašlo je na ulice u 27 gradova kako bi protestovali protiv kandidature Žaira Bolsonaroa za predsjednika države.

Učesnici protesta u Braziliji, Rio de Žaneiru, Sao Paulu i još 24 brazilska grada uzvikivali su "Ne on", što je postalo i slogan protiv bivšeg vojnog kapetana Žaira Bolsonara, prenosi AP.

Građani su ispunili bulevare i trgove u gradovima, nedjelju dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora, na kojima će, prema anketama, Bolsonaro najvjerovatnije odnijeti pobjedu.

Bolsonaro je razbesnio brojne građane Brazila time što je podržao diktaturu od 1964. do 1985. godine i komentarisao negativno homoseksualce, žene i crnce.

JWPlayer video mesto

Desničarski kandidat za predsjednika je u prvom krugu izbora osvojio 46 odsto glasova birača, podsjeća Tanjug.

U drugom krugu protivkandidat će mu biti Fernando Hadad iz Radničke partije koji je u prvom krugu osvojio 29 odsto glasova birača.

Ispred Umjetničkog muzeja u Sao Paulu, demonstranti su udarali u bubnjeve i nosili zastave LGBT zajednice, a mnogi od njih su nosili postere s likom Hadada.

Jedan od učesnika protesta izjavio je da Bolsonaro za njega "predstavlja fašizam, netoleranciju i nasilje, koji mogu da se vidi u Evropi i SAD".

Tokom kampanje, Bolsonaro je privukao brojne glasače time što je obećao da će zaustaviti nasilje narko-bandi i drugih kriminalaca i isticao korupciju u vrijeme vladavine Radničke partije.

Takođe, obećavao je i povratak "tradicionalnim brazilskim vrijednostima".

Galerija

Bonus video: