Dva lica Ramazana Islamske države: Dobročinstvo i najgora zvjerstva

Tokom Ramazana koji je počeo sredinom juna, a završava se sljedeće sedmice, muslimani se od zore do sutona uzdržavaju hrane, vode i uživanja, a mole se češće nego obično, čitaju Kuran, pomažu siromašnima i učvršćuju prijateljstva i porodične veze
81 pregleda 36 komentar(a)
Islamska država, Foto: Beta-AP
Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.07.2015. 17:47h

Ekstremistička organizacija Islamska država za vrijeme muslimanskog praznika Ramazana pokazuje dva lica stanovništvu djelova Sirije i Iraka pod njenom okupacijom - dijeli hranu i pomaže siromašnima da pokaže kako je vjerna ramazanskom duhu samilosti, a s druge strane žestoko kažnjava sve koje uhvati da krše post, piše američka agencija Asošiejted pres.

Ovaj dvojni prilaz, ocjenjuje AP, odražava politiku koje se ta ekstremistička organizacija drži još otkako je okupirala velike djelove ratom razorene Sirije i duboko destabilizovanog Iraka i na tim teritorijama prošle godine proglasila "kalifat".

Islamska država pokušava da pridobije podršku javnosti pružanjem usluga i ponašanjem u stilu funkcionalne vlade, bez obzira što nasiljem sprovodi svoje radikalno viđenje šerijatskog prava.

U iračkom gradu Mosulu, najvećem pod vlašću Islamske države, oni koji prekinu dnevni ramazanski post mogu biti zatvoreni u kavezu nasred gradskog trga, u kojem će provesti do nekoliko dana, rekao je jedan stanovnik koji strahuje za svoju bezbjednost.

U djelovima Sirije, prekršioce posta vezuju za drvene krstove, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja nadgleda situaciju u toj zemlji.

Drugi žitelji i aktivisti svjedoče o bičevanju prekršilaca posta.

Tokom Ramazana koji je počeo sredinom juna, a završava se sljedeće sedmice, muslimani se od zore do sutona uzdržavaju hrane, vode i uživanja, a mole se češće nego obično, čitaju Kuran, pomažu siromašnima i učvršćuju prijateljstva i porodične veze.

Kad sunce zađe, počine praznovanje: ide se u posjete i izlazi u čajdžinice, igraju se stare igre i karte, puše se nargile.

U Faludži, gradu na zapadu Iraka pod kontrolom Islamske države, stanovnicima je rečeno da se ne okupljaju u čajdžinicama i da su pušenje i igre zabranjeni.

Islamska država je takođe naredila muškarcima da se tokom Ramazana oblače pristojno - ne smiju da nose majice bez rukava.

"Izgubili smo onu divnu ramazansku atmosferu na koju smo navikli", kaže Mohamed Ahmed Jasim, 52-godišnji piljar iz Faludže. "Ranije si mogao da kažeš da je svuda Ramazan, a sada su svi zatvoreni u kuće i čekaju svoju sudbinu".

Mnogi pod vladavinom Islamske države teško žive zbog poskupljenja namirnica, naročito voća, povrća i hleba, zbog borbi u kojima su mnoga poljoprivredna gazdinstva izgorjela, ali i zato što su kurdski borci prošlog mjeseca zauzeli sirijski granični prelaz Tal Abjad prema Turskoj, koji je doskora bio ključna ruta za snabdijevanje Islamske države.

Istovremeno, ekstremisti su emitovali jedan od svojih najstravičnijih video-snimaka - i to baš za vrijeme Ramazana. Njime se, navodno, dokumentuje egzekucija 16 optuženih za špijunažu, tako što su stavljeni u kavez pa potopljeni na dno bazena, obezglavljeni uz pomoć eksploziva ili zatvoreni u automobil i gađani iz raketnog bacača.

Takođe za vrijeme Ramazana objavljen je video-snimak u kojem vrlo mladi borci Islamske države, dječaci, metkom u potiljak ubijaju dvadesetak sirijskih vojnika - u ambijentu drevnog grada Palmire i uz prisustvo nekoliko stotina gledalaca.

Poziv Islamske države na džihad za vrijeme Ramazana podstakao je, kako se čini, terorističke napade u Tunisu, Kuvajtu, Egiptu i Francuskoj, a u Siriji, ekstremisti su uspjeli da se ubace u kurdski grad Kobane, u kojem su prethodno doživjeli veliki poraz, pa su se dva dana borili s Kurdima i ubili 250 ljudi, među kojima 100 djece - uglavnom u njihovim kućama, tvrde aktivisti.

Moćna medijska mašina Islamske države iskoristila je Ramazan za sopstvenu promociju. Tako jedan pažljivo montirani video-snimak navodno prikazuje život ekstremističkih boraca na prvoj liniji fronta tokom posta - vidi se kako pucaju nekuda gdje je navodno neprijatelj, a kasnije, poslije sumraka, zajedno večeraju.

Islamska država redovno na internetu objavljuje fotografije kojim dokumentuje svoje humanitarne aktivnosti tokom Ramazana: ekstremisti distribuiraju korpe pirinča, pšenice, šećera i ulja, a uveče, po završetku dnevnog posta, dijele urme, voćne sokove i mineralnu vodu.

U Faludži, borci Islamske države su na prvi dan Ramazana - po tvrdnjama lokalnog stanovništva - klali ovce i krave i meso dijelili žiteljima.

S vremena na vrijeme, Islamska država organizuje "iftar" - obrok u sumrak na trgovima i u džamijama, a butan-boce prodaje za petinu redovne cijene, rekao je aktivista Bari Abdul-Latif iz sirijskog grada Al-Baba, pod kontrolom ekstremista.

"Narodu se u usađuje ideja da oni (Islamska država) drže kontrolu", rekao je Abdul-Latif.

Bonus video: