PRONAĐEN U KAVEZU

Bijeli tigar ubio čuvara u zoološkom vrtu u Japanu

Iako se u ovakvim slučajevima životinja obično usmrti, iz zoološkog vrta su saopštili da to ovog puta neće biti slučaj
224 pregleda 3 komentar(a)
bijeli tigar japan, Foto: Screenshot (Youtube)
bijeli tigar japan, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 13.01.2019. 04:08h

Rijetki bijeli tigar ubio je čuvara zoološkog vrta u svom kavezu u Japanu, a porodica čuvara apelovala je da životinja ne bude uspavana.

Smrtonosni napad dogodio se juče u Zoološkom parku Hirakava u gradu Kagošima. Akira Furšo (40) pronađen je s ranom na vratu u kavezu, a proglašen je mrtvim nedugo nakon što je prevezen u bolnicu, prenosi Indeks.

Smatra se da je čuvar otišao da očistiti tigrov kavez, a uobičajena praksa je da se tigar u to vrijeme premjesti u odvojeno područje prije ulaska čuvara. Policija sada istražuje kako se ZOO ophodi prema svoja četiri bijela tigra.

Tigar Riku je uspavan strelicom sa sedativom. Iako se u ovakvim slučajevima životinja obično usmrti, iz zoološkog vrta su saopštili da to ovog puta neće biti slučaj.

"Planiramo zadržati Rikua, a ne ubiti ga, jer nas je ožalošćena porodica zamolila da tako postupimo", rekao je zvaničnika ZOO-a Takuro Nagasako, prenosi AFP.

Bijeli tigar danas živi samo u zatočeništvu

Prošle godine bijeli tigar je ubio i britanskog čuvara u kavezu u Kembridžšajeru, dok je čuvar u ruskom Kalinjingradu uspio preživjeti napad primjerka ove rijetke podvrste bengalskog tigra.

Bijeli tigar danas živi isključivo u zatočeništvu, gdje se međusobno pare kako bi se očuvali njihovi geni koji rezultiraju specifičnim bijelim krznom, za razliku od uobičajenog narandžastog. Međutim, vjerovatno zbog parenja genetski srodnih jedinki, bijeli tigrovi imaju niz zdravstvenih problema poput teškoća s vidom i tjelesnih deformacija.

Posljednji poznati bijeli tigar koji je živio u divljini ubijen je 1958. u Indiji.