Erdogan: Saudijci izviđali šume dan prije ubistva novinara

Turski predsjednik nema sumnju da je u pitanju unaprijed planirano i detaljno organizovano političko ubistvo
65 pregleda 5 komentar(a)
Redžep Tajip Ergodan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Ergodan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2018. 09:58h

Trojica saudijskih zvaničnika izviđala su šume u okolini Istanbula dan prije ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u današnjem obraćanju parlamentu.

Grupa osumnjičenih za planiranje i izvršenje ubistva je, tvrdi on, dan prije njegovog nestanka, 2. oktobra, obaviještena o dolasku Kašogija u saudijski konzulat u Istanbulu.

Turski predsjednik nema sumnju da je u pitanju unaprijed planirano i detaljno organizovano političko ubistvo.

Erdogan je kazao da su dvije grupe Saudijaca osumnjičene za ubistvo, kao i da je devetoro državljana te zemlje, uključujući i generale, doletjelo u Tursku iz Saudijske Arabije neposredno prije ubistva novinara.

Kazao je da je 15 Saudijaca umiješano u ubistvo Kašogija, kao i da je unajmljen njegov dvojnik.

Erdogan je rekao da turske bezbjednosne službe posjeduju dokaze da je "svirepo ubistvo" planirano, kao i da će Turska i svijet biti zadovoljni tek kada se nalogodavci i počinioci zločina privedu pravdi. Dodaje da se i druge zemlje moraju priključiti istrazi.

Erdogan je rekao da je značajno što su Saudijci priznali da se ubistvo desilo.

"Zašto je 15 Saudijaca bilo u Turskoj, po čijoj naredbi? Zašto konzulat nije odmah bio otvoren za istragu? Zašto je bilo toliko različitih izjava saudijskih zvaničnika? Ko je lokalni saučesnik koji je sakrio Kašogijevo tijelo? Saudijska Arabija mora odgovoriti na ova pitanja", rekao je Erdogan.

Ističe da se konzulat nalazi na Turskoj suverenoj teritoriji i da Ženevska konvencija ne garantuje imunitet odgovornima za zločin.

Poručio je da će zvanična Ankara istrajati u namjeri da se istraga privede kraju, kao i da je razgovarao sa saudijskim kraljem. Rekao je da su se dogovorili da stvore zajedničku radnu grupu za bavljenje ovim slučajem, koja je već počela sa radom.

"Ne sumnjam u iskrenost kralja Salmana, ali nezavisna istraga se mora sprovesti. Ovo je političko ubistvo", rekao je Erdogan.

Saudijska Arabija je uhapsila 18 osoba, petnaestoro koje je Turska imenovala kao osumnjičene za ubistvo, kao i tri osobe čiji identitet nije saopšten. Erdogan zahtijeva da im se sudi u Turskoj, a danas nije pominjao audio ili video snimke o kojima se u medijima govorilo proteklih dana.

Bonus video: