Papa počeo latinoameričku turneju

Agencije u svojim izvještajima navode da papa posjećuje tri siromašne latinoameričke zemlje, koje mnogi komentatori nazivaju "periferijom periferije"
1 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Beta/AP
papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.07.2015. 16:10h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo započinje danas svoju osmodnevnu turneju po zemljama Južne Amerike, drugu od momenta intronizacije 2013. godine.

Očekuje se da će u najskorije vrijeme stići u Ekvador, gdje će boraviti do 8. jula, a namjerava prvi put da posjeti i Boliviju (od 8. do 10. jula) i Paragvaj (od 10. do 12. jula).

Porijeklom Argentinac, papa Franjo namjerava da tokom susreta sa liderima južnoameričkih zemalja ukaže na probleme nejednakosti i siromaštva.

Agencije u svojim izvještajima navode da papa posjećuje tri siromašne latinoameričke zemlje, koje mnogi komentatori nazivaju "periferijom periferije".

"Želim da odnesem poruku nade, božje nežnosti i brige, posebno djeci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja", rekao je papa a prenosi "Nostisijas 24" (Noticias24).

Među temama tokom posjete nalaze se zabrinutost zbog ekologije u Amazonu, granični konflikti i istorija sa autoritarnim režimima, navodi AP

Prema podacima američkog Istraživačkog centra "Pju" (Pew Research Center), u Ekvadoru 79 odsto stanovništva ispovijeda katoličku vjeru, u Boliviji 77 a u Paragvaju nevjerovatnih 89 odsto, prenosi AP.

U Ekvadoru će papa Franjo posjetiti Kito i najveć grad Gvajakile, u Boliviji La Paz i Santa Kruz, a u Paragvaju Asunsion i Kakupe.

Planirano je da se papa 22 puta obrati vjernicima, tako da je ova posjeta već proglašena najnapornijom od kada je 78-godišnji Franjo stupio na položaj.

Takođe, najavljeni su susreti sa predsjednicima Ekvadora Rafaelom Korejom, Bolivije Evom Moralesom i Paragvaja Orasiom Kartesom, kao i sa nekim regionalnim zvaničnicima.

Papa će posjetiti jedno od najsiromašnijih prigradskih naselja (slamova) Asunsiona i jedan od najopasnijih zatvora na svijetu, Palmasola u Boliviji, gdje kaznu služi 3.500 ljudi, a gdje je prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginulo na desetine ljudi.

Kako je javljeno, papa tokom posjete Boliviji namjerava da proba žvakanje lista koke.

Bolivijski ministar kulture Marko Mačikao rekao je da će za papu biti pripremljena koka iz regiona Jungas, kao najukusnija za žvakanje.

Bolivija je jedan od glavnih proizvođača koke na svijetu, a vlasti se bore protiv nelegalne trgovine drogom, iako predsjednik Morales brani koku kao biljku, smatrajući da njeno lišće nije narkotik i da je dio kulture na Andima.

U Boliviji između 62 i 67 odsto starosjedelačkog stanovništva žvaće lišće koke a predsjednik je čak organizovao i poseban praznik posvećen tome.

Franjo je četvrti papa koji posjećuje Južnu Ameriku, a 2013. posjetio je Brazil radi učešća na Svjetskom danu mladih.

Ta posjeta kulminirala je misom u Rio de Žaneiru, gdje se po okončanju tog festivala okupilo približno tri miliona ljudi, podsjeća AFP.

U Vatikan se papa vraća 13. jula i najavljeno je da će se u septembru ponovo uputiti na američki kontinent, da bi posjetio Kubu i SAD.

Bonus video: