Filipini: Prevrnuo se trajekt, stradala 61 osoba

Brod se uputio iz Ormoka u centralnoj provinciji Lejte, na oko 560 kilometara jugoistočno od Manile, ka Pilaru na ostrvu Kamotes, a prevrnuo se nekoliko stotina metara dalje, nekoliko minuta po isplovljavanju
0 komentar(a)
Filipini trajekt, Foto: Reuters
Filipini trajekt, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2015. 08:25h

Broj žrtava prevrtanja trajekta "Kim Nirvana" u četvrtak u moru kod luke Ormok na Filipinima povećan je na 61, javile su danas novinske agencije, prenoseći i da bi uzrok nesreće mogao da bude pretrpanost putnicima i teretom.

Obalska straža je saopštila da je spaseno 145 osoba, što znači da se na brodu nalazilo najmanje 206 osoba, odnosno više nego što iznosi kapacitet trajekta - 173 putnika i 16 članova posade.

Brod se uputio iz Ormoka u centralnoj provinciji Lejte, na oko 560 kilometara jugoistočno od Manile, ka Pilaru na ostrvu Kamotes, a prevrnuo se nekoliko stotina metara dalje, nekoliko minuta po isplovljavanju.

Pojedini očevici tvrde da je na brodu, između ostalog, bilo na stotine džakova cementa i pirinča i da je bio pretovaren.

Prema drugoj verziji, nesreća se desila zbog loših vremenskih uslova.

Posada je optužena za nemar, a prema prvim podacima do kojih je došla istraga, brod je naglo skrenuo prije nego što je došlo do prevrtanja.

Okrivljenih za ubistvo ima 19 i među njima su prevoznik, kapetan i 17 članova posade, a zaprijećena kazna za ubistvo na Filipinima je do 40 godina zatvora.

Morski transport glavni je način prevoza između više od sedam hiljada ostrva i grebena Filipinskog arhipelaga, a nesreće na moru nisu retke.

Najveća nesreća u mirnodopskim prilikama takođe se desila na Filipinima, kada se putnički trajekt "Donja Paz" sudario sa naftnim tankerom, kada je poginulo više od 4.300 ljudi, podsjeća AFP.

Bonus video: