Sirija: Islamska država ponovo ušla u Kobane

Napad je počeo eksplozijom automobila-bombe i nastavljen naletom džihadista za koje je sirijska državna televizija javlja da su ušli na teritoriju Sirije iz Turske
1 komentar(a)
Kobani, Foto: Reuters
Kobani, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 08:43h

U ofanzivi boraca Islamske države na sirijski kurdski grad Kobane, poginulo je 12 ljudi i oko 70 je ranjeno, saopštili su bolnički zvaničnici.

Napad je počeo eksplozijom automobila-bombe i nastavljen naletom džihadista za koje je sirijska državna televizija javlja da su ušli na teritoriju Sirije iz Turske, prenijela je agencija Rojters.

Kurdske snage, uz vazdušnu podršku američkih aviona i njhovih saveznika, povratile su kontrolu nad tim pograničnim sirijskim gradom kod granice sa Turskom prije pet mjeseci, poslije četvoromjesečne opsade boraca ID.

ID je pokrenula napade na sirijske vladine snage i kurdsku miliciju tokom noći pošto su izgubili djelove osvojenih teritorija u posljednjih nekoliko dana i u svom jakom uporištu u sjevernoj sirijskoj pokrajini Raka.

Sirijska državna televizija javlja da su borci ID protjerali stanovnike grada Al Našva u okrugu Hasaka na sjeveroistoku zemlje.

Džihadisti su protjeraili stanovnike iz njihovih domova, saopštila je lokalna monitoring grupa ranije danas pošto su borci ID preuzeli djelove grada od vladinih snaga u sukobima tokom noći.

U odvojenoj ofanzivi, pobunjeničke sirijske grupe napale su područja pod kontrolom vladinih snaga u gradu Dara na jugu zemlje, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Sirijska pobunjenička grupa Al-Nusra Front koja se smatra za ogranak Al Kaide u Siriji napala je djelove grada pod vladinom kontrolom, dok je jaka islamistička pobunjenička grupa Ahrar al Šam bombardovala vladine pozicije artiljerijskom vatrom.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da "teroristi tuku naselja kod grada Dara sa bombama" dodajući da ima izvještaja o žrtvama.

AFP podsjeća da je oko 70 odsto istoimene pokrajine Dara pod kontrolom sirijskih pobunjeničkih grupa koje su napravile nekoliko prodora u regionu u posljednjih nekoliko nedjelja.

Bonus video: