Džihadi Džon pobjegao u Libiju: Taktički potez Islamske države?

Emvazi se nije pojavio ni u jednom snimku Islamske države (ID) od januara kada je prikazan kako odrubljuje glavu japanskom novinaru Kenji Gotu
2 komentar(a)
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 13:57h

Dželat terorističke organizacije Islamska država Mohamed Emvazi, koga su mediji prozvali Džihadi Džon, pobjegao je iz Sirije u Libiju pošto su mediji otkrili njegov identitet, javila je danas Raša tudej, pozivajući se na američke obavještajne izvore.

Jedan američki obavještajac tvrdi da je presreo komunikaciju koja ukazuje da je Džihadi Džon, inače rođen u Britaniji i porijeklom iz Londona, već nekoliko dana u Libiji.

Emvazi se nije pojavio ni u jednom snimku Islamske države (ID) od januara kada je prikazan kako odrubljuje glavu japanskom novinaru Kenji Gotu.

Prije toga je prikazan kako ubija američke novinare Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kao i britanske humanitarne radnike Dejvida Hajnsa i Alana Heninga a ti jezivi snimci su šokirali svijet.

"Mislimo da je ovo taktički potez Islamske države da skloni Emvazija od očiju javnosti," rekao je američki obavještajac koji je želio da ostane anoniman listu "Sandej ekspres".

On tvrdi da Emvazi ima veze sa podzemnom terorističkom ćelijom u Djusberiju u Jorkširu, rodnom gradu Talhe Asmal, britanskog najmlađeg bombaša samoubice.

Sedamnaestogodišnja Asmal je prema izvještajima ranije ovog mjeseca poginula u napadu Islamske države u Iraku.

"Emvazi i njegove britanske kolege u Islamskoj državi su odigrale vodeću ulogu u pretvaranju ove terorističke ćelije u kontrolnu ćeliju čiji članovi izgelda više imaju ulogu duhovnih vođa i obezbjeđuju logistiku nego što su aktivno ukljuceni u akcije," rekao je američki izvor.

On kaže da službe iz operativnih i strateških razloga prate osobe povezane sa Emvazijem umjesto da ih odmah uhapse, a da su neki članovi spremni i da sarađuju.

Emvazijev pravi identitet otrkili su novinari Vašington posta Suad Meknet i Adam Goldman u februaru, poslije višemjesečnih nagađanja o kome je reč.

Bonus video: