ZBOG SPORNOG IZBORNOG SISTEMA

Kineski partijski list kritikuje hongkonšku opoziciju

Predlog hongkonške vlade bio je da se dozvoli glasačima u azijskom finansijskom čvorištu da biraju gradskog lidera od 2017. sve dok su kandidati provjereni od strane Pekingu nastrojene elite
0 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2015. 08:26h

Kineski državni medij osudio je opozicione prodemokratske narodne poslanike Hong Konga da su postali "uništitelji" demokratskog razvoja, dan pošto je hongkonški parlament odbacio plan Pekinga o izbornom sistemu bivše britanske kolonije.

Oficijelni list kineske komunističke partije Ženmim Žibao u današnjem izdanju žali zbog glasanja u hongkonkoškom parlamentu osuđujući opoziciju zbog "sebičnosti" i odbijanja vladinih izbornih predloga.

List navodi da "djelovanje opozicionog bloka pokazuje da oni rastrojavaju i uništavaju proces demokratskog razvitka u Hong Kongu".

Predlog hongkonške vlade bio je da se dozvoli glasačima u azijskom finansijskom čvorištu da biraju gradskog lidera od 2017. sve dok su kandidati provjereni od strane Pekingu nastrojene elite.

Prodemokratska opozicija oborila je predlog, označivši ga kao "falš demokratiju". Predlog nije dobio dovoljno glasova u parlamentu.

Preporučujemo za Vas