Rusija najveća prijetnja: Amerikanci šalju avione F-22 u Evropu

Džejmsova je trenutnu situaciju sa Rusijom nazvala "najvećom pretnjom na svijetu"
93 komentar(a)
SAD, Rusija, F 22 , Avion, Foto: Shutterstock
SAD, Rusija, F 22 , Avion, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2015. 09:32h

Američki sekretar ratnog vazduhoplovstva Debra Li Džejms nije isključila mogućnost da SAD pošalju svoje najbolje borbene avione, F-22 "reptor" u Evropu.

Džejmsova je trenutnu situaciju sa Rusijom nazvala "najvećom pretnjom na svijetu".

Ona je istakla da je Vašington zabrinut namjerom nekih zemalja poput Velike Britanije, da razmotre smanjenje vojnih rashoda.

Ova izjava samo je potvrda ranijih najava iz Bijele kuće, koja namjerava da rasporedi teško naoružanje - borbene tenkove, oklopna borbena vozila i drugo teško naoružanje, u zemljama istočne Evrope, zbog zaštite od "ruske agresije".

Prema njenim riječima, Vazduhoplovstvo SAD razmatra plan daljeg povećanja snaga u Evropi, prenosi "Raša tudej".

„To je samo početak, biće još toga. Videćete sve više i više rotacionih snaga. Najveća prijetnja za nas su ono što se dešava sa Rusijom i njene aktivnosti. To ima veliki udio u tome zbog čega sam ja u Evropi“, rekla je Debra Li Džejms novinarima u Parizu.

Ona je navela da ne vidi razlog zbog čega F-22 avioni ne bi bili stacionirani u Evropi.

Nakon Francuske visoka zvaničnica Vazduhoplovstva SAD posjetiće Britaniju, Italiju, Kipar, Poljsku i Njemačku.

„Uvjerićemo naše saveznike da stojimo sa njima rame uz rame“, dodala je Džejms.

Ovakvu politiku kritikovao je Vladimir Putin, koji je rekao da vojni rashodi SAD mnogo premašuju vojne rashode svih drugih zemalja zajedno, a da su ukupni rashodi NATO u toj sferi deset puta veći od vojnih rashoda Rusije.

Putin je podsjetio i na širenje NATO-a na istoku.

"Mi se nikuda ne pokrećemo - pokreće se infrastruktura NATO-a uključujući vojnu, prema našim granicama. Da li je to demonstracija naše agresivnosti", upitao je predsjednik Rusije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je juče nadu da se planovi SAD o razmiještanju tenkova i teške vojne tehnike u zemljama NATO, na granici sa Rusijom, neće obistiniti i da će "prevladati razum".

"Nadamo se da će prevladati razum i da će se spriječiti situacija u Evropi koja bi dovela do nove vojne konfrontacije sa mogućim opasnim posledicama", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se ističe da SAD koriste mit o "ruskoj prijetnji" da bi opravdale svoje planove o razmiještanju teške vojne tehnike u nekim zemljama Evrope i da bi izbjegle odgovornost za dešavanja u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo odbrane je prije toga obećalo "adekvatan odgovor" ako se u istočnoj Evropi pojave američki tenkovi.

Koordinator uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane Juri Jakubov izjavio je da će Rusija moći adekvatno da odgovori na raspoređivanje tenkova, artiljerijskih sistema i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Evrope i Baltika.

Prema njegovim riječima, to bi predstavljalo "najagresivniji potez Pentagona i NATO od vremena Hladnog rata iz prošlog vijeka", a "Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu".

"U prvom redu, biće ojačana grupa vojske duž cele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i vazduhoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj obalsti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sistemima "Iskander", značajne izmene pretpreće ruska grupa u Belorusiji, i tako dalje", rekao je Jakubov.

F-22 - avion pete generacije na svijetu

F-22 "reptor" je prvi borbeni avion pete generacije na svijetu, koji je uveden u operativnu upotrebu. Avion može da leti brže od brzine zvuka na baznom potisku, bez uključivanja dopunskog sagorijevanja motora. U tom režimu može dugotrajno da krstari, u zadacima dežurstva. Osnovna namjena "Reptora" je postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, a sekundarno mu je dejstvo po ciljevima na tlu (zemlja / more) i elektronsko ratovanje.

"Reptora" karakteriše sposobnost letjenja na izuzetno velikim visinama i brzinama. Na njemu je primenjena najsavremenija tehnologija aerodinamičkog oblikovanja, gradnje motora, visok odnos potisak / masa, sofisticirana elektronska i druga oprema, sistem upravljanja, savremena integracija avionskih sistema i više tehnologija za smanjenje uočljivosti i mogućnosti otkrivanja senzorima, sa Zemlje i iz vazduha.

Rekorder je po cijeni i po troškovima operativne upotrebe, po času leta.

Nekoliko država poput Japana, Australije i Izraela, pokazalo je želju za kupovinom Raptora. Američki Kongres je stavio zabranu na njegov izvoz, čak i svojim pouzdanim saveznicima.

Bonus video: