Stručnjak: Nestali malezijski avion "nosem" uletio u okean

Prema riječima Ćena, da je avion pao u okean pod bilo kojim drugim uglom, a ne vertikalno, raspao bi se u dodiru sa površinom okeana
60 pregleda 0 komentar(a)
MH370, Foto: Reuters
MH370, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2015. 15:51h

Nestali malezijski avion na letu MH370 srušio se vertikalno u okean i zbog toga nisu pronađeni nikakvi njegovi ostaci, niti mrlja od kerozina, smatra matematičar dr. Gung Ćen sa Teksas-univerziteta u Kataru.

Nestanak aviona Boing 777, 8. marta prošle godine, smatra se jednom od najvećih misterija u istoriji avijacije, piše list "IB tajms", a prenio je AFP.

Avion je skrenuo s planirane putanje na letu od Pekinga do Kuala Lumpura iz za sada nepoznatih razloga, nakon čega se navodno srušio u južni Indijski okean.

Nijedan ostatak aviona ili prtljaga nije nikada pronađena. U avionu je bilo 239 članova posade i putnika i vjeruje se da su poginuli.

Matematičar Ćen i njegov eksperstki tim smatraju da nije pronađen nijedan dio aviona, jer je "nosem" pao u okean.

Prema njegovim riječima, da je avion pao u okean pod bilo kojim drugim uglom, a ne vertikalno, raspao bi se u dodiru sa površinom okeana.

"Sve će ovo najvjerovatnije ostati misterija sve dok se jednog dana ne pronađe crna kutija i dekodira", rekao je Ćen.

On je podsjetio da je 3.500 plutajućih djelova pronađeno kada se 1. juna 2009. godine srušio avion "Er Fransa" na letu 447.

Bonus video: