Meksiko: Federalni izbori u znaku pojačanih mjera bezbjednosti

U osam sati po lokalnom (14 po srednjoevropskom) vremenu otvoreno je približno 149.000 biračkih mjesta, a vlasti su rasporedile hiljade vojnika i federalnih policajaca u svim državama radi njihovog obezbjeđenja
0 komentar(a)
Meksiko, Foto: Reuters
Meksiko, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.06.2015. 17:44h

U Meksiku su danas počeli federalni izbori za novi saziv parlamenta, guvernere devet saveznih država i predstavnike lokalnih organa vlasti u nemirnoj atmosferi i sa pozivima na bojkot, javile su agencije.

U osam sati po lokalnom (14 po srednjoevropskom) vremenu otvoreno je približno 149.000 biračkih mjesta, a vlasti su rasporedile hiljade vojnika i federalnih policajaca u svim državama radi njihovog obezbjeđenja.

Naročita pažnja posvećena je stanju u južnim državama Gerero i Oahaka, gdje su angažovani pripadnici vojske, mornarice i policije.

Izvještava se da je u nasilju uoči izbora već život izgubilo troje kandidata, jedan potencijalni kandidat i najmanje 12 aktivista u kampanjama na izborima koji predstavljaju test za vlast predsjednika Enrikea Pene Njeta, podsjeća Asošijeted pres.

TAS S prenosi da je do zatvaranja biračkih mjesta zabranjena i prodaja alkoholnih pića, osim u nekoliko zona ljetovališta, hotela i restorana.

Približno 83,5 miliona Meksikanaca treba da izaberu 2.000 predstavnika vlasti na različitim nivoima, uključujući 500 federalnih poslanika i gradonačelnika, kao i guvernere devet saveznih država - Gerero, Kampeće, Kolima, Keretaro, Mičoakan, Donja Kalifornija, Nuevo-Leone, San Luis Potosi i Sonora, a i više od 870 čelnika opština i 600 odbornika lokalnih skupština u regionima.

Od 500 poslanika, 300 se bira po većinskom principu, a 200 po partijskim listama.

Na mjesta u donjem domu parlamenta, čiji se sastav mijenja na tri godine, pretenduju predstavnici deset stranaka.

Očekuje se da će vladajuća Instucionalno-revolucionarna partija (IRP), koja u aktuelnom sazivu ima 214 poslanika, zadržati vođstvo nad Partijom nacionalne akcije (koja ima 113 mandata) i Partijom demokratske revolucije (trenutno sa 99 poslanika), prenosi TAS S.

Za ostale učesnike, uključujući Meksičku ekološku zelenu partiju koja je u savezu sa IRP, Partiju rada, Građanski pokret i Novu alijansu, sumnja se da će osvojiti značajniji broj poslaničkih mjesta.

Agencije prenose ocjenu analitičara da nema lidera u izbornoj trci.

AP navodi da IRP na nacionalnom nivou želi vodeću poziciju u Kongresu, uprkos padu popularnosti Njete.

Predizbornu kampanju obilježili su protivljenja izborima, prije svega sindikata u prosveti, a učesnici protesta zahtijevali su zaustavljanje bujanja kriminala, bezbjednost, ispunjenje njihovih socijalnih zahtjeva i povećanje plata.

Bonus video: