Vlasnik Zare ispred Bafeta po bogatstvu

Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čovjeka koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima. Rijetko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim radnicima u restoranu kompanije
1 komentar(a)
bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock.com
bogatstvo, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.06.2015. 10:30h

Vlasnik najvećeg svjetskog lanca prodavnica odjeće, Amansio Ortega, smijenio je Vorena Bafeta na mjestu drugog najbogatijeg čovjeka svijeta na Blumbergovoj listi, usljed skoka vrijednosti imovine od 17 odsto u posljednjih godinu.

Ortegina imovina procjenjuje se na 71,5 milijardi dolara, dok je Bafet “težak” 70,2 milijardi dolara.

Na čelu je i dalje osnivač Majkrosofta Bil Gejtes s 85,5 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Ortega posjeduje 59 odsto španskog Inditexa, kompanije koja stoji iza lanaca prodavnica odjeće Zara, Massimo Dutti, Bershka i Pull and Bear.

Iako Inditex s 6,6 hiljada prodavnica širom svijeta prihoduje godišnje preko 18 milijardi eura, glavninu Orteginog bogatstva stvorile su nekretnine.

Naime, od kada je Inditex 2001. izlistan na berzi, Ortega je zaradio tri milijarde eura na dividendama, a koje je uložio u komercijalne nekretnine u velikim evropskim i američkim gradovima, kroz dvije investicione kompanije, Pontegadea Inversiones i Partler.

Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čovjeka koji se vrlo rijetko pojavljuje u medijima. Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Rijetko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim radnicima u restoranu kompanije.

Bonus video: