SAD obilježavaju godišnjicu napada 11. septembra, Tramp: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji

Tramp je poruku uputio sa polja nadomak Šenksvila u američkoj državi Pensilvaniji, gdje se oteti avion koji je letio za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz letjelice poginuli
231 pregleda 1 komentar(a)
Melanija Tramp, Donald Tramp, Foto: Reuters
Melanija Tramp, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2018. 16:13h

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je u utorak povodom 17 godina od terorističkih napada Al Kaide, da se "Amerika nikada neće podvrgnuti tiraniji".

Tramp je poruku uputio sa polja nadomak Šenksvila u američkoj državi Pensilvaniji, gdje se oteti avion koji je letio za Kaliforniju srušio na današnji dan 2001. godine, pri čemu su svi iz letjelice poginuli.

Prije tačno 11 godina, 19 otmičara je u samoubilačkoj akciji otelo četiri putnička aviona. Dva oteta aviona udarila su u dvije kule Svjetskog trgovinskog centra na Mehnetnu, treći je udario u Pentagon, a četvrti se, nakon neuspjelog pokušaja putnika da savladaju otmičare, srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije.

Na tom mjestu blizu Šenksvila u subotu je podignut spomenik u znak sjećanja na žrtve.

"Ovo polje je sada spomenik američkom prkosu. Ovaj spomenik je sada poruka svijetu: Amerika se nikada neće podvrgnuti tiraniji", rekao je predsjednik SAD, u obraćanju porodicama žrtava iz aviona na letu 93, prenosi CNN.

Amerikanci danas obilježavaju godišnjicu terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Organizuju se razni komemorativni skupovi i dobrovoljni projekti, otkrivaju se novi spomenici žrtvama.

Hiljade ljudi, rođaci žrtava, preživjeli, spasioci okupilo se jutros na spomen trgu gde su nekad stajale dvije kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Ceremonija je počela minutom ćutanja i odzvanjanjem zvona u 8.46 po lokalnom vremenu kada je trgovinski centar pogodio prvi od dva aviona kojima su pilotirali teroristi. Rođaci žrtava ćutke su visoko podigli panoe sa slikama svojih voljenih.

Predsjednik SAD Donald Tramp i potpredsjednik Majk Pens otišli su na druga dva mjesta gdje su oteti avioni pali 11. septembra, prije 17 godina, u najtežem terorističkom napadu na američkom tlu.

Tramp i prva dama Melanija odletjeli su u Pensilvaniju da se pridruže komemoraciji u polju blizu Šanksvila, gdje je u subotu otkriven novi spomenik žrtvama u avionu koji se tu srušio. Novi spomenik dobio je naziv "Kula glasova".

Pens prisustvuje ceremoniji u Pentagonu, u Vašingtonu, koji je takođe bio meta terorista.

Gotovo 3.000 ljudi poginulo je u napadima 11. septembra. Ti napadi i danas oblikuju američku politiku i svakodnevno ponašanje što je i dalje vidljivo na mnogim mjestima, od aerodroma do poslovnih zgrada.

Komemoracije povodom tog datuma su sada postale uobičajeni rituali, kada se čitaju imena nastradalih i okupljaju porodice i političari.

Poslije ceremonije u Njujorku večeras dva jaka snopa svjetlosti biće uperena u noćno nebo sa mjesta gdje su bile dvije kule.

I dalje se šire spomen obeležja za te napade. U Šanksvilu gdje je upravo oktrivena Kula glasova biće dodato i zvono na vjetar za svaku od 40 osoba koje su tamo poginule, a u Njujorku, gdje su srušene dvije kule, uskoro će početi rad na novoj stazi u znak sjećanja na spasioce.

Istovremeno se nastavlja obnova. Stanica podzemne željeznice koja je uništena 11. septembra prije 17 godina ponovo je otvorena u subotu. U junu je otvorena zgrada tri Svjetskog trgovinskog centra od 80 spratova, jedna od nekoliko novih poslovnih zgrada koje su već završene ili se planiraju na tom mjestu. Tu se gradi i centar za izvođačku umjetnost.

Galerija

Bonus video: