Saudijska Arabija: Islamska država odgovorna za napad na džamiju

ID stalno ponavlja pozive za napade na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a ranije ovog mjeseca izvela je i napad na šiitsku džamiju, u kojoj je stradalo više od 20 ljudi
1 komentar(a)
Damam napad, Foto: Reuters
Damam napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 14:27h

Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad na šiitsku džamiju na istoku Saudijske Arabije, u kome je poginulo najmanje četvoro ljudi.

Objava odgovornosti za napad postavljena je na Fejsbuk profilu koji koristi ova ekstremistička organizacija. "Vojnik kalifata", koji se zvao Abu Džandal el Žazravi, bio je bomaš-samoubica, koji se raznio na "zlom skupu nečistih ispred jedne od njihovih svetinja" u Damamu.

Kako je navela policija, bombaš samoubica sjedio je u kolima na parkingu ispred džamije. On je aktivirao bombu dok je obezbjeđenje prilazilo kolima.

U poruci se pozivaju suniti da "pročiste zemlju od ateističkih nevjernika", što je degradirajuća fraza za šiite.

ID stalno ponavlja pozive za napade na ciljeve u Saudijskoj Arabiji, a ranije ovog mjeseca izvela je i napad na šiitsku džamiju, u kojoj je stradalo više od 20 ljudi.

U Damamu, gdje je danas napadnuta džamija, živi veliki broj šiita.

Prema navodima policije u Damamu, obezbjeđenje je spriječilo napad sa većim brojem žrtava, jer su na vrijeme primijetili bombaša, koji nije prišao džamiji tokom molitve.

Nije jasno da li se u četiri žrtve današnjeg napada ubraja i samoubica.

Vjerske vlasti u Saudijskoj Arabiji zatražile su još ranije od žena da ne dolaze petkom u džamije, jer ne mogu da ih ih pretresu, a postoji velika bojazan od novih napada.

Bonus video: