Vojska SAD greškom transportovala uzorak živog antraksa

"Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu"
115 pregleda 1 komentar(a)
antraks, Foto: Shutterstock
antraks, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.05.2015. 06:52h

Američka vojska nenamjerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Merilendu, ali u tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su juče američki zvaničnici, a prenio AFP.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Juti je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren u saopštenju.

"Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu", rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaviještene, rekli su zvaničnici.

Najmanje devet drugih vladinih i komercijalnih laboratorija u devet američkih država su dobile uzorke antraksa, a vlasti nastoje da utvrde da li su transportovane i druge žive spore.

Voren je saopštio da Pentagon pomaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje incident.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transferiše "mrtve" uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje.

Septembra 2001. godine, u Sjedinjenim Državama, spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Oboljele su 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.