Izgubio 15 milijardi dolara za samo sat vremena

Heđun je pozajmio i prodao gomilu akcija dok je cijena bila na vrhu i otkupio ih zatim nakon što se ona srmoglavila 47 odsto.
0 komentar(a)
Li Heđun, Foto: Beta/AP
Li Heđun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.05.2015. 08:56h

Kineskog milijardera Li Heđuna, koji je osvojio svjetske naslovnice nakon vijesti da je za sat izgubio 15 milijardi dolara, čini se, čeka istraga regulatora.

Heđun se danima prije kolapsa akcija kompanije Hanerdži u kojoj služi kao izvršni direktor kladio da će se odigrati upravo takav scenario.

"Li Heđun je povećao svoju poziciju kraćenja za 796.000.000 akcija 18. maja," piše u izvještaju kineske berze, a prenosi Index.hr.

Kraćenje pozicije u dionicama predstavlja opkladu da će njihova vrijednost pasti. Heđun je pozajmio i prodao gomilu akcija dok je cijena bila na vrhu i otkupio ih zatim nakon što se ona srmoglavila 47 odsto.

Fajnenšel tajms piše da postoji "uzorak" prema kojem vrijednost Hanerdžija gotovo isključivo raste u posljednjih deset minuta radnog dana na berzama, što otvara dodatna pitanja o poslovanju kompanije i trgovanju njenim dionicama.

Kineski portal Caixin javlja da je Hanerdži propustio da plati niz zajmova koji su dobijeni "upitnim putem".

Nijedan od navedenog ne sluti na dobro za Li Heđuna, pogotovo nakon što je pozicioniranjem s dionicama pokazao da je slutio što dolazi, piše FT.

Bonus video: