TURSKA I SAD POSTIGLE DOGOVOR O BORBI PROTIV DŽIHADISTA

Čavušoglu: Borba protiv ID je prioritet, ali mora se zaustaviti i sirijski režim

AP navodi da su dvije zemlje postigle dogovor u februaru o obuci i opremanju 15.000 Sirijaca u okviru programa vrijednog 500 miliona dolara za obezbjeđivanje "kredibilnih kopnenih snaga koje bi se uz vazdušne udare" borile sa džihadistima ID u Siriji
0 komentar(a)
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Mevlut Čavušoglu, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.05.2015. 18:06h

Turska i SAD su u načelu postigle dogovor da će vazdušnim udarima pružiti podršku sirijskim pobunjenicima u borbi protiv Islamske države.

To je rekao turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

AP navodi da su dvije zemlje postigle dogovor u februaru o obuci i opremanju 15.000 Sirijaca u okviru programa vrijednog 500 miliona dolara za obezbjeđivanje "kredibilnih kopnenih snaga koje bi se uz vazdušne udare" borile sa džihadistima ID u Siriji.

Međutim, realizacija tog programa je kasnila pošto su SAD odbijale pozive Turske da obučene sirijske snage budu spremne da se bore i protiv sirijskog režima.

"Dok je borba protiv ID prioritet, sirijski režim mora, takođe, da bude zaustavljen", izjavio je Čavušoglu.

SAD je takođe odbio predlog Turske za formiranje zaštićene zone i zone zabrane letova u Siriji, a u namjeri Ankare da se zaštite obučene sirijske snage, "onda kada se vrate u svoju zemlju".

AP podsjeća da je pomenuti program prvobitno utvrdio da se, u naredne tri godine, po 5.000 Sirijaca godišnje obučava u bazi u centralnom turskom gradu Kiršehir i na lokacijama u Saudijskoj Arabiji i Kataru, prije nego što se tako spremni za suprotstavljanje ID, vrate u Siriju.