NA STRANI ISLAMSKE DRŽAVE

Britanac porijeklom sa Kosova bombaš samoubica u Iraku

Jedan od poginulih bivših učenika škole "Holand park" predvodio je napad bombaša samoubica u automobilima sa eksplozivom, koji je omogućio ekstremistima Islamske drzave da zauzmu ključno uporište u Iraku, grad Ramadi
60 pregleda 3 komentar(a)
Bombaš samoubica, Foto: Shutterstock
Bombaš samoubica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.05.2015. 20:04h

Najmanje pet bivših učenika jedne prestižne škole u Londonu, među kojima je i jedan mladić albanskog porijekla sa Kosova, poginulo je u borbama na strani džihadista u Siriji i Iraku.

Jedan od poginulih Britanaca, bivših učenika škole "Holand park", predvodio je napad bombaša samoubica u automobilima sa eksplozivom, koji je omogućio ekstremistima Islamske drzave da zauzmu ključno uporište u Iraku, grad Ramadi, piše "Sandej tajms".

Fatljum Šlaku (20) iz Ledbruk Grova, zapadni London, jedan je od šest "mučenika" umiješanih u napade na vladine zgrade u iračkom gradu Ramadiju.

Njegov brat Fljamur (23) poginuo je u Iraku u martu.

Njihovi susjedi navode da su dvojica braće, koji su albanskog porijekla sa Kosova, postali radikalizovani i otišli u Siriju 2013, rekavši svojim roditeljima da putuju kako bi se bavili humanitarnim radom, izvještava "Dejli mejl".

Svi su pohađali školu "Holand park" nazvanu "socijalistički Iton", samo nekoliko ulica od Palate Kensington, gdje Dejvid Kameron razmatra da pošalje svoju najstariju kćer.

Nelson Mandela, Bil Gejts, Toni Bler i Džon Mejdžor su posjetili ovu školu, u čije je renoviranje uloženo 80 miliona funti 2012. godine.

Izvori iz redova džihadista navode da je mladiće regrutovala najprije grupa Džabat al-Nusra, saradnik Al Kaide u regionu, prije nego što su prešli na stranu IS.

Još jedan bivši učenik "Holand parka" nastavlja da se bori na prvoj liniji fronta sa džihadistima IS, dok je drugi u zatvoru zbog finansiranja džihada.

Britanski bezbjednosni zvaničnici vjeruju da je oko 50 ljudi iz Britanije poginulo boreći se na strani džihadista u Iraku i Siriji.

Preporučujemo za Vas