SMRT DVOJE CRNACA

Klivlend: Protesti i hapšenja poslije oslobađajuće presude policajcu

Policajac je proglašen nevinim iako je imao dvije optužbe za smrt crnog muškarca i žene poslije jurnjave policijske patrole za njihovim vozilom 2012. u jednom od nizu slučajeva koje su doveli u pitanje postupanje bijelih policajaca prema crncima i otvorili osjetljivo pitanje rasnih odnosa u SAD
2 komentar(a)
Klivlend, Foto: Beta/AP
Klivlend, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2015. 16:10h

U Klivlendu je uhapšeno više od 70 demonstranata pošto je sud donio oslobađajuću presudu policajcu koji je ubio dvoje nenaoružanih crnaca poslije policijske potjere, objavila je klivlendska policija na Tviteru.

Zamjenik šefa policije Vejn Dramond rekao je da su demonstranti uhapšeni sinoć pošto se nisu razišli iz centra grada, dok je veliki kontingent policajaca u punoj opremi za razbijanje demonstracija pratio gradska dešavanja poslije oslobađanja pozornika Majkla Breloa, prenijela je agencija AP.

Policajac je proglašen nevinim iako je imao dvije optužbe za smrt crnog muškarca i žene poslije jurnjave policijske patrole za njihovim vozilom 2012. godine u jednom od nizu slučajeva koje su doveli u pitanje postupanje bijelih policajaca prema crncima i otvorili osjetljivo pitanje rasnih odnosa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudija Džon O'Donel rekao je da je policajac Brelo (31) djelovao razumno pri ubistvu dvoje osumnjičenih, dok je stajao na haubi njihovog opkoljenog automobila i pucao u njih više puta kroz šoferšajbnu, dodaje Rojters.

Policajac Brelo bio je jedan od 13 policajaca koji su otvorili vatru na Timotija Rasela i Mališu Vilijams tokom policijske potjere 29. novembra 2012. godine.

Iz njihovog vozila se čuo jak zvuk sličan eksploziji dok su prolazili pored policijske stanice Klivlenda, a policajaci su mislili da je to bio zvuk pucnja pa je ispaljeno ukupno 137 metaka na automobil, uključujući 49 metaka koje je ispalio Brelo i njegovo ovjeravanje osumnjicenih sa još 15 metaka sa haube Raselovog auta marke "Ševrolet Malibu", navodi AFP.

Preporučujemo za Vas