Libija spriječila odlazak 600 imigranata u Evropu

Libijska vlada u Tripoliju, koju ne priznaje međunarodna zajednica, zatražila je početkom maja pomoć od Evropske unije u borbi protiv ilegalne imigracije, tražeći brodove i uspostavljanje direktnih kontakata s evropskim zavničnicima
0 komentar(a)
Libija migranti, Foto: Reuters
Libija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.05.2015. 19:59h

Libijske vlasti spijrečile su grupu od 600 ilegalnih imigranata poreklom iz Afrike odlazak u Evropu Sredozemnim morem, saopštila je libijska obalska straža.

Imigranti su uhapšeni na području Tripolija i prebačeni u prihvatni centar.

Libijska vlada u Tripoliju, koju ne priznaje međunarodna zajednica, zatražila je početkom maja pomoć od Evropske unije u borbi protiv ilegalne imigracije, tražeći brodove i uspostavljanje direktnih kontakata s evropskim zavničnicima.

Haos koji vlada u Libiji nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija, doprinio je porastu ilegalne imigracije. Izbjeglice koriste slabo kontrolisanju libijsku obalu za odlazak u EU Sredozemnim morem.

Političku nestabilnost je dodatno komplikovana pošto u zemlji postoje dva parlamenta i dvije vlade koje tvrde da su legitimne.

Libija je podijeljena između međunarodno priznate vlade sa sjedištem u Tobruku, na istoku, i druge vlade u Tripoliju, koju podržavaju islamski pobunjenici.

Bonus video: