Šta piše u Bin Ladenovim dokumentima: Samoubilački napadi, srce ispunjeno ljubavlju

Sva 103 dokumenta i video klipa dodaju, po ocjeni agencije Asošiejted pres (AP), novi sloj slici čovjeka koji se smatra pokretačkim mozgom napada na SAD u kojem su, 11. septembra 2001, srušene kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku
0 komentar(a)
Osama bin Laden, Foto: Beta-AP
Osama bin Laden, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 20.05.2015. 20:14h

Tokom godina skrivanja, Osama bin Laden je pozivao sledbenike da napadaju kako god znaju i gdje god stignu Amerikance, ali je i pisao slatko-gorka pisma jednoj od svojih žena, i svojoj djeci, pokazuju dokumenti koje su danas objavili američki obavještajni zvaničnici.

Dokumenti su pronađeni u posljednjem Bin Ladenovom pakistanskom skloništu u kojem je, tokom američkog napada u maju 2011, terorista i ubijen.

Sa više od 100 dokumenata skinuta je oznaka tajnosti pa su od danas dostupni na adresi http://www.dni.gov/index.php/resources/bin-laden-bookshelf?start=1

Među papirima su recimo tipski obrasci sa praznim poljima koja kandidat sam popunjava a koji su zapravo aplikacije za teroristički angažman, u kojem pitanja variraju od standardnih kao što su ona o obrazovanju i hobijima do onih koja glase "Da li biste izveli samoubilačku operaciju?".

Sva 103 dokumenta i video klipa dodaju, po ocjeni agencije Asošiejted pres (AP), novi sloj slici čovjeka koji se smatra pokretačkim mozgom napada na SAD u kojem su, 11. septembra 2001, srušene kule Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Tu su video klipovi i pisma na arapskom, uz engleski prevod u izvedbi obavještajne slubžbe.

U jednom pismu bin Laden upućuje jednog od svojih zamjenika da informiše "našu braću" da moraju da budu skoncentrisani na borbu protiv Amerikanaca. Njihov "posao je da iskorijene to drvo koncentrišući se na njegovo američko stablo, i da izbjegnu da budu okupirani od strane lokalnih sigurnosnih snaga".

U drugom pismu bin Laden se ruga tadašnjem predsjedniku SAD Džordžu Bušu mlađem i njegovom "ratu protiv terorizma", dodajući kako rat nije doieo stabinost u Irak ili Avganistan, postavljajući pitanje zašto su američke trupe "tražile izgubljene fantome" - navodno oružje za masovno uništenje u Iraku. U ovom pismu, primjećuje AP, američki prevodilac izostavlja da ispiše datum.

U video poruci jednoj od svojih žena, koje je takođe opisano kao bin Ladenova "posljednja volja", on kaže: "Znaj da moje srce ispunjavaš ljubavlju, divnim uspomenama, i svojom istrajnom patnjom da me u napetim situacijama smiriš i da budeš dobra prema meni".

Među papirima je i Al Kaidina aplikacija za posao koja počinje obično, tražeći od aplikanata da "pišu jasno i čitko".

Potom slijede konvencionalna pitanja, poput onih da li je aplikant ikada osuđivan, prije nego što se zađe u malo jezovitije vode, kada džihdistički poslodavac postavi pitanje: "Koji bi cilj volio da ispuniš na svojoj stazi džihada?"

Potom se stvar konkretizuje pitanjem o voljnosti da se izvede samoubilačka misija.

Upitnik se završava gotovo crnohumorno: "Kako da stupimo u kontakt sa vama u slučaju da budete odabrani za mučenika?".

Bonus video: