POSLIJE BURNIH KRITIKA

Suspendovana zabrana vožnje Palestinaca sa Izraelcima

"Etničko odvajanje u autobusima je neprihvatljivo za demokratsku zemlju," rekla je Jahimovič, objasnivši da " tako izgleda aparthejd" i ocijenivši da odvojene autobuske linije za Palestince i Jevreje pokazuju da demokratija i okupacija ne mogu koegzistirati
0 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2015. 09:34h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Moše Jaalon odlučili su danas, istog dana kada je stupila na snagu, da suspenduju zabranu vožnje Palestincima u istim autobusima s Izraelcima na Zapadnoj obali.

Bilo je predviđeno da se palestinski radnici na povratku sa svakodnevnog posla u Izraelu vrate preko istih prelaza na Zapadnoj obali preko kojih su ušli, ali da se ne voze u autobusima u kojima se voze Izraelci. Izraelski mediji navode da je zabrana suspendovana zbog mnogobrojnih kritika.

Prije ukidanja zabrane lider opozicione Cionističke unije, Isak Hercog, izjavio je da je odvajanje Palestinaca i Jevreja u javnim autobusima "ponižavanje i mrlja na državi i njenim građanima".Hercog je na svom Fejsbuk nalogu naglasio da će ta zabrana podstaći "plamenove mržnje protiv Izraela širom svijeta".

"To je još jedna greška premijera, koji se povinovao još jednoj jadnoj odluci, koja nema veze s bezbjednošću zemlje," dodao je Hercog, istakavši da će takvi koraci "nanijeti nepotrebnu štetu imidžu Izraela u osjetljivo vrijeme i da bi ih trebalo izbjegavati".

Bivši izraelski ministar unutrašnjih poslova Gideon Sar iz Netanjahupvog konzervativnog Likuda je takođe kritikovao zabranu, ocijenivši da nanosi veliku štetu (jevrejskim) "naseljima u Judeji i Samariji (biblijsko ime Zapadne obale) i imidžu Izrael širom svijeta". On smatra da ne moze ostati na snazi i da je očito da će biti poništena.

Plan su kritikovali i drugi opozicioni političari.

"Bavljenje iz bezbjednosnim izazovima je teško ali takvo odvajanje Jevreja i Arapa je kršenje svih međunarodnih moralnih normi i imaće teške posljedice po Izrael",rekla je članica Kneseta Šeli Jahimovič iz Cionističke unije lijevog centra.

Lider ljevičarskog Mereca Zehava Gal-On istakla je da je ministar odbrane prihvatio mjeru koju su tražili jevrejski naseljenici na okupiranim palestisnkim teritorijama, žaleći se da ima puno Palestinaca u autobusima.

"Etničko odvajanje u autobusima je neprihvatljivo za demokratsku zemlju," rekla je ona, objasnivši da " tako izgleda aparthejd" i ocijenivši da odvojene autobuske linije za Palestince i Jevreje pokazuju da demokratija i okupacija ne mogu koegzistirati.

Mjeru su međutim pozdravili članovi tvrdolinijaških partija poput Jevrejskog doma.

Izraelski mediji su prije ukidanja zabrane naveli da bi se zbog nove mjere povratak palestinskih radnika kući mogao produžiti čak za dva sata i da su organizacije za ljudska prava najavile žalbu protiv novih pravila Visokom sudu pravde.