Malezija i Indonezija ponudile privremeni boravak migrantima

"Oni su u jako lošem stanju. Mnogi su bolesni, a neki su rekli da su im prijatelji umrli od gladi", naveo je on, dodajući da im lokalni stanovnici donose vodu i hranu, a ljekari zbrinjavaju bolesne
0 komentar(a)
Indonezija imigranti, Foto: Reuters
Indonezija imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2015. 08:09h

Malezija i Indonezija ponudile su danas da obezbijede privremeni boravak hiljadama migranata koji se nađu na otvorenom moru pod uslovom da mogu da ih kasnije upute na neko drugo mjesto, ili vrate odakle su došli u roku od godinu, saopštili su zvaničnici.

"Indonezija i Malezija su se dogovorile da nastave da humanitarno pomažu oko sedam hiljada nelegalnih imigranata na moru", saopštili su na zajedničkoj konferenciji za novinare malezijski ministar inostranih poslova Anifah Aman i njegov indonežanski kolega Retno Marsudi.

Ministri su saopštili da te dvije zemlje više neće vraćati brodove sa migrantima na otvoreno more, prenijele su agencije.

U indonežansku pokrajinu Aceh iskracala su se danas još 374 migranta, koje su spasili ribari.

Predstavnik spasilačkog tima Kairuk Nova kaže da se vjeruje da migranti dolaze iz Mijanmara. Ribari su prvo spasili 102 lica iz čamca na moru Malaka strejt oblasti, uključujući 30-oro djece i 26 žena. On je dodao da je kasnije ujutro, na obalu u gradu Kuta Binje dovedeno još 272-oje ljudi, prenose agencije.

Spaseni su odvedeni u selo Simpang Tiga u istočnom Acehu. Predstvnik aceške ribarske organizacije Teuku Niak Idrus rekao je da su migranti pronađeni u drvenom čamcu, dalje od obale.

"Oni su u jako lošem stanju. Mnogi su bolesni, a neki su rekli da su im prijatelji umrli od gladi", naveo je on, dodajući da im lokalni stanovnici donose vodu i hranu, a ljekari zbrinjavaju bolesne.

Spasavanje se dogodilo, pošto su ministri Malezije, Tajlanda i Indonezije održali sastanke, na kojima su razgovarali o krizi migranata na brodovima u jugoistočnoj Aziji.

Oko 1.500 muslimanskih Rohingija iz Nijanmara i Bangladeša, koji bježe od progona i siromaštva već je stiglo u Aceh, posljednjih nekoliko dana, pošto su ih krijumčari napustili. Na hiljade njih ostaju napušteni u čamcima na moru, jer vlade u regionu malo čine da ih spasu, uprkos međunarodnim molbama.

Bonus video: