Masakr na brodu zbog vode i hrane

Preživjeli su naveli da su se migranti sukobili sjekirama, noževima i metalnim šipkama oko zaliha vode i hrane na brodu koji je potonuo u blizini Indonezije
0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 09:37h

Između 100 i 200 migranata porijeklom iz Bangladeša i pripadnika Rohindži iz Mjanmara, poginulo je u žestokim međusobnim sukobima.

Preživjeli su naveli da su se migranti sukobili sjekirama, noževima i metalnim šipkama oko zaliha vode i hrane na brodu koji je potonuo u blizini Indonezije.

Preživjeli svjedoci, čija su tijela prekrivena modricama i posjekotinama, opisali su krvav sukob dvije grupe do kojeg je došlo nakon što je posada prošle nedjelje napustila prenatrpan brod i ostavila očajne migrante, koji su se međusobno "poklali" u žestokim borbama oko smanjenih zaliha.

Vidno iscrpljeni, oni su za AFP iz kampova na teritoriji Aceha u Indoneziji rekli da je između 100 i 200 migranata poginulo u borbama koje su izbile u četvrtak na brodu, na kojem se nalazilo stotine migranata.

Mnogi od njih pretučeni su na smrt na brodu, dok su drugi skočili u more kako bi izbjegli pokolj, a potom su preživjele spasili lokalni ribari i dovezli ih do obale.

Bangladežani i Rohindže međusobno okrivljuju jedni druge za izbijanje sukoba.

"Iznenada, Bangladežani su izašli na palubu i napali sve nas koji smo bili na gornjoj palubi broda", rekao je za AFP jedan od migranta Rohindža Asina Begun (22) koji je, zajedno sa većinom migranata, prevezen u Langsi, grad u Acehu.

"Oni koji su željeli da se spasu morali su da skoče u more, ali moj brat nije mogao. Kada su ga našli, pretukli su ga i potom zaklali. Nakon toga, tijelo su bacili u more", dodao je on.

Sa druge strane, Bangladežani okrivljuju Rohindže, islamsku manjinu prognanu iz Mjanmara, da su bili povlašćeni na brodu jer ih je favorizovao kapetan, koji je govorio njihovim jezikom i davao im hranu i vodu.

Prema njihovim riječima, oni su napadnuti nakon što su molili Rohindže da im daju nešto od zaliha.

Stanovnik Bangladeša Mohamed Murad Husein rekao je da su Rohindže bile na gornjoj palubi broda, dok su Bangladežani, koji su činili većinu putnika, bili na donjoj.

Kada je eskalirao sukob, Rohindže su tražile da se zaustave Bangladežani na putu ga gornjoj palubi i napale ih sjekirama i prskajući ih vodom, začinjenom biberom.

"Svako ko se popeo gore bio je proboden nožem" , rekao je tridesetogodišnji putnik i dodao da je brod počeo da curi i tone kada je nasilje eskaliralo, zbog čega su mnogi počeli da skaču u vodu.

Ipak, Mohamed Amih, jedan od Rohindži, rekao je da su njih napali Bangladežani jer su oni insistirali da se preostale zalihe vode na brodu sačuvaju za djecu.

Oko 3.000 Bangladežana i Rohindži stiglo je do obala jugoistočne Azije protekle nedjelje, nakon što je Tajland presjekao davno uspostavljene rute trgovine ljudima.

Bonus video: