UN: Otvoren put džihadistima u Somaliju

"Kriza u Jemenu istovremeno ima potencijal da dodatno destabilizuje čitav region i da otvori put za kretanje džihadista kroz Somaliju", upozorio je prvi čovjek UN
0 komentar(a)
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ban ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.05.2015. 08:20h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je upozorio u svom izvještaju da bi kriza u Jemenu mogla da otvori koridor za kretanje džihadista kroz Somaliju.

Somalija se nalazi nasuprot Jemenu, sa druge strane Adenskog zaliva.

U izvještaju dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN se posebno ukazuje da bezbjednost u Somaliji i čitavom regionu ugrožava islamska militantna organizacija Al-Šabab, prenijela je agencija AP.

Ban je ukazao na česte napade Al-Šababa u prijestonici Somalije, Mogadišu, i u centralnim i južnim pokrajinama te zemlje, kao i na intenziviranu aktivnost te džihadističke grupe u somalijskoj poluautonomnoj pokrajini Puntlant i masakr 147 studenata Univerziteta "Garisa" u susjednoj Keniji, izvedenog u aprilu.

"Kriza u Jemenu istovremeno ima potencijal da dodatno destabilizuje čitav region i da otvori put za kretanje džihadista kroz Somaliju", upozorio je prvi čovjek UN.

Jemen već duže vrijeme trpi veliko siromaštvo, političku nefunkcionalnost i djelovanje jednog od najopasnijih ogranaka Al Kaide.

Situacija je dodatno pogoršana posljednjih mjeseci pošto su pobunjenici Huti, inače šiitske vjere, preuzeli kontrolu nad većim dijelom zemlje i protjerali u egzil međunarodno priznatog predsjednika Jemena, što je podstaklo Saudijsku Arabiju i druge zemlje iz Persijskog zaliva da intervenišu.

Ban je naveo da je i dalje veoma zabrinut za bezbjednost u Somaliji, intenziviranu aktivnost Al-Šababa u Puntlandu i bezbednosne implikacije razvoja situacije u Jemenu.

Bonus video: