Katar: Ekipa BBC provela dva dana u pritvoru

"Ušli su na privatni posjed, što je protvno zakonu Katara, koji je isti kao i u većini zemajja. Pozvane su bezbjednosne snage i ekipa BBC je uhapšena", naveli su katarski zvaničnici
0 komentar(a)
BBC, Foto: Shutterstock
BBC, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.05.2015. 16:54h

Ekipa BBC bila je uhapšena i držana u dvodnevnom pritvoru, pošto su snimali uslove u kojima rade radnici na izgradnji stadiona za potrebe Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru.

Kako prenosi BBC, novinarska ekipa koju su sačinjavali reporter prevodilac, vozač i kamerman, došla je nešto prije zakazanog termina i krenula u obilazak gradilišta, da bi potom uslijedilo hapšenje.

Ekipa je poslije dvije noći provedene u pritvoru puštena na slobodu.

Zvaničnici Katara saopštli su da je ekipa britanske TV stanice prekršila zakon te države i da je neovlašćeno ušla na privatni posjed.

"Ušli su na privatni posjed, što je protvno zakonu Katara, koji je isti kao i u većini zemajja. Pozvane su bezbjednosne snage i ekipa BBC je uhapšena", naveli su katarski zvaničnici.

BBC je u saopštenju pozdravio puštanje svoje ekipe na slobodu, ali je zatražio puno objašnjenje Katara, kao i povratak oduzete opreme.

Katar je u sepembru 2013. optužen za loše uslove rada građevinskih radnika, a list "Gardijan" je čak objavio da je ne desetine radnika iz Nepala umrlo od posljedica iscrpljenosti i vrućine, kao i zbog toga što nijesu imali dovoljno hrane i vode.

Katar je demantovao optužbe, ali je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila da ta azijska zemlja mora više da učini na zaštiti sezonskih radnika koji rade na izgradnji stadiona.

Bonus video: