Ministarka pravde Izraela: Jačanje jevrejskog identiteta glavno

Dodijeljen joj je tjelohranitelj nakon što je na Fejsbuku objavljen post na kojem je prikazana u nacističkoj uniformi
1 komentar(a)
Ajelet Šaked, Foto: Nytimes.com
Ajelet Šaked, Foto: Nytimes.com
Ažurirano: 17.05.2015. 06:38h

Prozvali su je Mišel Bahman izraelske politike, zbog ultradesničarske ideologije i atraktivnog izgleda. Dodijeljen joj je tjelohranitelj nakon što je na Fejsbuku objavljen post gdje je prikazana u nacističkoj uniformi i gdje je optužuju za propagiranje palestinskog genocida. Jedan bivši ministar ju je opisao kao najistaknutiju političarku koja bi mogla „da bude zvijezda kalendara na zidovima garaža,“ što je dovelo do toga da i najžešći kritičari stanu u njenu odbranu, piše „Njujork tajms“.

Ajelet Šaked, koja je u četvrtak položila zakletvu kao ministarka pravde Izraela, reagovala je u stilu „i to će proći“.

On je za njujorški list izjavila da ju je najbolji prijatelj opisao kao „robota“ a suprug je zove „kompjuter“ zbog metodičnog pristupa.

„Kažu da sam veoma proračunata i ne baš osjetljiva - da ne vidim ili osjećam mnoge stvari koje muče običnu, prosječnu osobu,“ kazala je Šaked u prvom intervjuu nakon munjevitog uspona.

„Prepuštanje emocijama ometa rad. Ponekad se usredsredite na ono što je manje bitno umjesto na glavnu stvar.“

Za novu ministarku, bivšeg kompjuterskog inženjera, glavna stvar je „jačanje jevrejskog identiteta“ Izraela, „da imamo demokratsku, jevrejsku, snažnu državu.“

To, u političkom smislu, znači promovisanje pripajanja većeg dijela okupirane Zapadne obale i izbacivanje afričkih migranata. Takođe znači smanjenje ovlašćenja Vrhovnog suda, veći uticaj političara na imenovanje sudija i zabrana stranog finansiranja grupa za javno zastupanje - što bi moglo ugušiti glavnu unutrašnju kritiku izraelski akcija, piše „Njujork tajms“. To obuhvata i „predlog o nacionalnosti“, koji, po mišljenju mnogih, obespravljuje arapsku manjinu - oko 20 odsto stanovništva.

Hanan Ašravi, palestinski lider i jedan od brojnih koji su burno regovali na novu ulogu Šaked, kažu da ona ne predstavlja „samo prijetnju za mir i bezbjednost, već stvara kulturu mržnje i bezakonja.“ Šaked je napunila 39 godina 7. maja, istog dana kada je njena stranka Jevrejski dom potpisala sporazum kojim je premijeru Benjaminu Netanjahuu obezbijeđen četvrti mandat, iako sa krhkom većinom od jednog mjesta u parlamentu.

Šaked i dalje živi u naselju Bavli u Tel Avivu, gdje je odrasla. Njena majka, biblijska učiteljica, je glasala za stranke lijevog centra a otac, računovođa rođen u Iranu, za desničarski Likud. Šaked kaže da je njeno političko buđenje počelo sa osam godina, kada ju je zadivio nastup Jicaka Šamira u jednoj TV debati.

Išla je na balet, bila aktivna u izviđačima i isticala se u matematici. Kao instruktorka u Golanskoj brigadi armije zbližila se sa vjerskim-cionističkim naseljenicima koji danas čine srž njenog biračkog tijela. „Tajms“ navodi da je služba u Hebronu, jedne od najspornijih oblasti Zapadne obale, cementirala njenu privrženost desnici.

Šaked se kasnije udala za pilota borbenog aviona, kojeg nije željela da identifikuje jer i dalje radi za vojsku kao civilni instruktor. Ponosno je na Tviter postavila fotografiju njegovog F-16 tokom parade za Dan nezavisnosti, a na Fejsbuk svoje fotografije sa planinarenja sa sinom (10) i ćerkom (8).

Erez Ešel, koji je Ajelet upoznao na univerzitetu Tel Aviv, kaže da ona „nije osoba koja priča, nego koja naporno radi.“ Prisjetio se kako je pošao da je vidi tokom izraelske izborne kampanje 1999, kada se razočarala dok je radila za Laburističku stranku Ehdua Baraka.

„Rekla je 'Erez, nema priče, idemo u akciju', i uklonili smo sva obilježja Laburističke stranke sa ulica Tel Aviva. Od 11 uveče do 4 ujutro,“ rekao je Ešel.

Šaked je 2006. počela da radi za Netanjahua, tada lidera opozicije i, kako je kazala, „u političkoj pustinji“. Tamo je pomagala Naftaliju Benetu, budućem političkom partneru. Odvojili su se od Netanjahua i osnovali Moj Izrael, onlajn pokret koji je jednu banku spriječio da posluje sa palestinskim investitorima, ocrnio jednog glumca koji je odbio da nastupi u jednom naselju, objavio jezive fotografije porodice ubijene u terorističkom napadu...

Šaked je 2012. pomogla u organizaciji Benetove akcije pretvaranja stare Nacionalo-religiozne stranke u Jevrejski dom. Kada su ušli u parlament sljedeće godine, iako je imala status novajlije, imenovao ju je na čelo frakcije i odbora za bavljenje vrućim pitanjem regrutovanja novih ultraortodoksnih muškaraca za vojsku.

„Ono u čemu je veoma dobra je rješavanje osjetljivih pitanja kada je u centru suprotstavljenih strana i puno emocija. Ona to rješava na veoma analitičnom nivou,“ kaže Benet.

Bura je nastala prošlog juna, kada je Šaked na Fejsbuk postavila do tada neobjavljivani članak jednog novinara i lidera pokreta za izgradnju naselja, koji je umro. On je čitav palestinski narod opisao kao „neprijatelja“, mladiće koji postaju „mučenici“ dok napadaju Izraelce nazvao „zmijama“, rekavši da bi njihove majke trebalo da „idu u pakao“ sa njima.

Blogeri su je optužili za propagiranje genocida. Ona je izbrisala sporni post i napisala članak u kojem je napala napadače.

„To je bila greška,“ rekla je u intervjuu za „Njujork tajms“ dan prije nego što je položila zakletvu. „Pravim puno grešaka, kao svako ljudsko biće.“

Najveći šok je količina mržnje od radikalne ljevice

Šaked je odbila da izloži program svog ministarstva. „Prvo želim da uđem u kancelariju pa onda da pričam o svojim planovima,“ kazala je za američki dnevnik.

Tražila je da govori o arapskim građanima, rekavši da bi „trebalo da budu integrisani dio izraelskog društva.“

Negirala je da su diskriminisani i dodala da želi da napravi više mjesta za njih u nacionalnoj službi umjesto vojske.

Usmjeravanje pažnje na njen izgled je odbacila kao „malo šovinizma, malo seksizma“, što „na kraju nije bitno.“

Najveći šok u javnom životu je „količina mržnje“ od, kako je rekla, „radikalne ljevice.“

Bonus video: