EU traži dozvolu za uništavanje brodova krijumčara ljudi

Ilegalno krijumčarenje imigranata donosi u Libiji godišnje 290 miliona eura koji se prosljeđuju terorističkim grupama, među kojima je Islamska država
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.05.2015. 17:39h

Evropska unija traži rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom bi članicama EU bilo dozvoljeno da hvataju krijumčare ljudi u Sredozemnom moru i uništavaju njihove brodove, rekao je danas viši zvaničnik Unije.

Ministri spoljnih poslova EU nadaju se da će imati rezoluciju Savjeta bezbjednosti do sastanka 18. maja kako bi mogli da pokrenu prisilne mjere prema krijumčarima koji su proteklih nedelja doveli više od 10.000 imigranata do obala Evrope u nebezbjednim brodovima, rekao je zvaničnik koji je tražio da ne bude imenovan.

Više od 170.000 ilegalnih prelazaka granice zabilježeno je prošle godine širom Sredozemlja, uglavnom žitelja Sirije i Eritreje koji su kretali iz Libiji, u kojoj je haos omogućio kriminalnim grupama i teroristima da se razmahnu. Vjeruje se da je u proteklim nedjeljama 1.700 migranata udavilo pokušavajući da se domogne Evrope.

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini izjavila je da je cilj da se "uništi poslovni model" krijumčara uništavanjem njihovih brodova. Mornarice članica Unije sada mogu da uništavaju brodove umiješane u krijumčarenje ako ne plove pod nekom zastavom ili imaju odobrenje države pod čijom zastavom plove. Tražena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN bi olabavila ta ograničenja i omogućila uništavanje većeg broja krijumčarskih brodova.

Zvaničnik EU je rekao da je zasad 10 članica Unije izrazilo interesovanje za učešće u tim operacija, a Velika Britanija, Francuska, Poljska i Španija bi mogle da obezbijede brodove i avione.

Ilegalno krijumčarenje imigranata donosi u Libiji godišnje 290 miliona eura koji se prosljeđuju terorističkim grupama, među kojima je Islamska država, navodi se u izvještaju Globalne inicijative za borbu protv transnacionalnog organizovanog kriminala. Plan EU, međutim, nije prošao bez kontroverzi, pošto su Rusija i Libija izrazile zabrinutost.

Bonus video: