Kuba - novi eldorado za nekretnine

Vlasništvo nad imovinom nije mijenjeno poslije revolucije osim u slučaju da je riječ o iseljenicima, a stanovi i kuće sagrađene u postrevolucionarnom periodu pripadaju stanarima kojima ih je država dodijela
55 pregleda 1 komentar(a)
Kuba, Foto: Reuters
Kuba, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 15:49h

Kuba bi mogla postati novi "eldorado" za tržište nekretnina koje se postepeno otvara.

Od 2011. godine, Kubancima je dozvoljena prodaja i kupovina nekretnina, ali na ostrvu ima tek par agencija za nekretnine, prenosi list Figaro.

Kubanci su uglavnom vlasnici stanova i kuća u kojima žive.

Vlasništvo nad imovinom nije mijenjeno poslije revolucije osim u slučaju da je riječ o iseljenicima, a stanovi i kuće sagrađene u postrevolucionarnom periodu pripadaju stanarima kojima ih je država dodijela.

Do 2011. Kubanci su jedino imali pravo zamjene stanove.

Zbog nedostatka građevinskog materijala, gradnja je gotovo zamrla na ovom ostrvu, a većina stanova je u lošem stanju jer decenijama nisu renovirani.

Francuski predsjednik Fransoa Oland, koji je trenutno u zvanačnoj posjeti Kubi, očekuje da će francusko ministarstvo građevine potpisati sporazume o izgradnji novih infrastrukturnih i stambenih objekata sa predstavnicima kubanskih vlasti.

Osim projekata o izgradnji, na Kubi se otvara ogromna mogućnost za otvaranja agencija za nekretnine jer u Havani, prema pisanju Radio Kanade, radi tek jedna agencija za izdavanje smještaja turistima i jedna za prodaju stanova.

Bonus video: