Libija: Bombardovan turski brod

Tursko ministarstvo spoljnjih poslova ranije danas je saopštio da je turski teretni brod granatiran sa libijske obale dok se približavao luci Tobruk, a da je, zatim, napadnut iz vazduha kada je pokušao da napusti tu oblast
2 komentar(a)
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Malezija avion, Australijski brod, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.05.2015. 11:09h

Turski teretni brod bombardovan je sa libijske obale nakon upozorenja da ne krši zabranu prilaska Dernu u istočnoj Libiji i kasnije je odvučen u luku Tobruk.

"Brod je bombardovan oko 16 kilometara od obale Derne. Prije toga smo upozorili posadu da ne prilazi luci Derna. Jedan član posade je ubijen, a drugi je ranjen", izjavio je Rojtersu portparol snaga međunarodno priznate libijske vlade Muhamed Hejazi.

Libijska vojska je rekla da se brod zapalio posle čega je odvučen u Tobruk.

Tursko ministarstvo spoljnjih poslova ranije danas je saopštio da je turski teretni brod granatiran sa libijske obale dok se približavao luci Tobruk, a da je, zatim, napadnut iz vazduha kada je pokušao da napusti tu oblast.

Treći oficir broda je poginuo, a nekoliko članova posade je ranjeno u ovom napadu koje je tursko ministarstvo osudilo, navodi Rojters.

Ministarstvo je istaklo da se brod u trenutku napada nalazio u međunarodnim vodama, ali nije preciziralo ko je izveo napad.

"Mi oštro osuđujemo ovaj sramni napad na civilni brod u medjunarodnim vodama i proklinjemo one koji su ga izvršili", navelo je tursko ministarstvo.

Ankara je uputila protest vlastima u Libiji.

Bonus video: