Napreduje priprema nacrta sporazuma o iranskom programu

Iran i šest velikih sila - Kina, SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Njemačka, dvije strane u pregovorima, dogovorile su okvir tog sporazuma 2. aprila
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2015. 13:28h

Pripremanje nacrta sporazuma o iranskom nuklearnom programu "napreduje", uprkos brojnim neriješenim detaljima u tekstu koji bi trebalo da bude spreman do 30. juna, izjavio je šef iranske diplomatije Mahomad Džavad Zarif.

"Pripremanje Sporazuma o Iranu napreduje. Ostaje još dosta rada i brojne zagrade", naveo je na svom tviter nalogu iranski ministar, koji predvodi iransku delegaciju u pregovorima o detaljima tog istorijskog dogovora.

Zarif je naveo i da je "odlučan u namjeri da se okonča ta fabrikovana kriza, i otvore novi horizonti", dok Iran tvrdi da je žrtva zavjere Zapada koja ima za cilj da ga spriječi da dođe do nuklearne energije u civilne svrhe.

Iran i šest velikih sila - Kina, SAD, Francuska, Britanija, Rusija i Njemačka, dvije strane u pregovorima, dogovorile su okvir tog sporazuma 2. aprila.

Treba još da se postigne dogovor o tehničkim detaljima konačnog sporazuma kojim bi se garantovale nuklearne aktivnosti Irana isključivo u mirnodopske svrhe u zamenu za ukidanje sankcija uvedenih toj zemlji još 2006. godine.

Bonus video: