OČEKUJE SE JOŠ SPASILAČKIH OPERACIJA

Blizu 3.700 migranata spaseno kod obala Libije

Migranati, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj
0 komentar(a)
Migranti, Foto: Beta-AP
Migranti, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.02.2019. 07:14h

Blizu 3.700 migranata je spaseno iz brodova blizu obala Libije u subotu i rano jutros, saopštila je italijanska obalska straža.

Još spasilačkih operacija se očekuje u toku dana pošto trgovci ljudima koriste prednost mirnog mora, navodi se u saopštenju.

Svi spaseni migranti prebačeni su do italijanske obale, a neki su stigli do ostrva Lampeduza, na krajnjem jugu Italije, tokom noći, rekao je portparol obalske straže, a prenio Rojters.

Nacionalnost migranata koji su spaseni još nije utvrđena, dodao je on.

Migranati, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj.

Oko 170.000 migranata ušlo je u EU preko Italije prošle godine, a na opasnom putu više od 3.000 je izgubilo život, navela je britanska agencija.

Prema zvaničnim podacima, tokom prva dva mjeseca ove godine, dolasci migranata su bili za 43 odsto veći u poređenju sa istim periodom 2014.

Preporučujemo za Vas